Daniel Morar a reclamat implicarea unor lideri de la PSD, PNL şi UDMR în anchetele procurorilor, ultimul exemplu fiind dosarul Borbely.
Declaraţiile politicienilor în jurul dosarului de corupţie în care este implicat şi numele ministrului Mediului, Laszlo Borbely, l-a făcut pe Daniel Morar să reclame ingerinţe în ancheta procurorilor. Şeful DNA a acuzat presiuni politice în acest caz. Concret, el i-a arătat cu degetul pe Victor Ponta, pe Kelemen Hunor şi pe liberalul Mihai Voicu.
Într-un interviu acordat TVR, Daniel Morar a spus că unii lideri politici se solidarizează cu cei aflaţi în anchete "în necunoştinţă de cauză" faţă de dosarul în care se fac cercetări. "Aceste personaje care fac acuzaţii nu cunosc nici situaţia de fapt, nici situaţia juridică şi nici normele juridice aplicabile în materie, fără ca asta să-i impiedice să facă acuzaţii de genul «DNA este o instituţie abuzivă». Problema se pune atunci când acest climat pune presiune pe procuror, în condiţiile în care oricum instrumentarea unui astfel de dosar este dificilă", a declarat şeful DNA.
Ulterior, el a dat ca exemplu de presiuni politice declaraţiile vicepreşedintelui PNL, Mihai Voicu, care a spus că "DNA este ca Petrică cu lupul", o "instituţie necredibilă care aruncă bombe", şi cele ale liderului UDMR, Kelemen Hunor, care a susţinut că "DNA este o instituţie care distruge cariere şi că de cele mai multe ori s-a dovedit că acuzaţiile sunt false". Nu în ultimul rând, Daniel Morar a indicat ca exemplu de presiuni politice şi afirmaţiile lui Victor Ponta, care spunea că şeful DNA face jocuri politice.
Pe de altă parte, CSM s-a autosesizat în urma declaraţiilor şefului DNA şi a anunţat că a dispus să se facă verificări.
"Morar face ştiri, nu dosare penale"
Acuzaţiile lui Morar nu au rămas fără replica celor incriminaţi. Preşedintele PSD a spus că "şeful DNA face, de şase ani încoace, prea multe ştiri şi breakingnews- uri, nu şi dosare penale". "Domnul Daniel Morar este printre primii oameni din această ţară care ar trebui să ştie că acuzaţiile trebuie şi dovedite", a spus şi vicele PNL, Mihai Voicu.
La rândul său, Kelemen Hunor, a precizat că afirmaţiile sale nu pot fi catalogate drept presiuni politice asupra DNA. "Dacă domnul Morar vine cu dovezi clare despre cine a făcut presiuni şi asupra cui şi în ce modalitate, atunci va fi credibil. Atâta timp cât face declaraţii politice, va fi considerat un om politic în haine de procuror", a spus liderul UDMR.
Personajul principal, Laszlo Borbely, nu crede că poate fi vorba de presiuni politice asupra justiţiei, dar a subliniat că îl deranjează că "justiţia se face la televizor".
Şi premierul Emil Boc a dat o replică şefului DNA. "Nu cunosc declaraţiile şi nu le comentez. (...) Cine are lucruri de spus să le spună, atât pot să vă spun din această perspectivă. Independenţa Justiţiei este asigurată în România, iar din punct de vedere al declaraţiilor fiecare să răspundă pentru ceea ce declară", a spus şi premierul Emil Boc.