În acest moment UDMR este un paj, care nu trebuie să se mai ocupe de soarta sa ci de “bunăstarea stăpânului". Concluzia îi aparţine preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstaste, care susţine pe blogul personal că anchetarea ministrului Laszlo Borbely de DNA este consecinţa faptului că UDMR s-a opus subiectelor propuse de PDL: regionalizarea, votul prin corespondenţă şi modificarea Constituţiei.
"UDMR se opune. La toate. Şi, la toate, ca de obicei, vine cu puncte de vedere de bun-simţ... Care este efectul? Laszlo Borbely intră, intâmplător nu-i aşa, în atenţia DNA, după o reţetă patentată cu succes în ultimii şapte ani", susţine Adrian Năstase, precizând că Borbely este "cel mai important liant între guvern şi alegerile locale". "Vicepreşedinte politic al UDMR şi cheia finanţării, prin proiectele de la mediu, pentru UDMR, în condiţiile în care Fidesz şi Orban au tăiat toate sursele de finanţare pentru UDMR şi le-au mutat la partidul lui Tokes", completează Năstase.
Poliţie politică. UDMR nu și-a învățat lecția
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, pentru că nu se ştiu acuzaţiile care i se aduc ministrului Mediului, are o curiozitate : dacă “ «marea specialistă» Monica Macovei are o parere despre modul în care se comportă procurorii procurorului ceauşist în acest caz, semn clar de poliţie politică".
UDMR, după 21 de ani de prezenţă pe scena politică, şi în ani buni de relaţii cu Băsescu- preşedinte, nu şi-au învăţat lecţia, mai susţine Năstase.
"Nu au învăţat că acest om nu se ţine de cuvânt, că nu se poate dialoga cu el şi in alte momente decât cele în care el are un interes precis. Băsescu nu are parteneri, are slugi şi instrumente (. ...) Intuiţi ce înseamnă votul prin corespondenţă pentru UDMR, în forma dubioasă pe care o propune Baconschi?", a scris Năstase, precizând că acum, UDMR-ului nu i se mai cere să fie un instrument ci un paj . " Şi i se spune clar: «Ai înţeles ce rol ai? Ţi-ai băgat minţile în cap? Sau mai vrei?», mai susţine fostul premier.
"Băsescu este suprins şi el că UDMR nu a înţeles în ce rol a fost distribuit şi ţine o lecţie pe înţelesul tuturor. Este doar opţiunea UDMR dacă «îşi va băga minţile în cap» şi va accepta teza «profesorului» – că triunghiul are patru laturi – sau se va revolta. Aşteptam cu totii răspunsul UDMR…Va fi unul demn sau, din nou, unul servil?", îşi încheie Năstase analiza pe cazul Borbely.