Roberta Anastase. "Reorganizarea nu a trecut testul baronilor locali"
- Carmen Vintil ă
- 5 iulie 2011, 15:12
Discuțiile pe tema reorganizării țării nu sunt noi, tema fiind abordată încă din anul 2003, dar PSD nu a avut puterea să se opună baronilor locali.
Potrivit președintelui Camerei Deputaților, Roberta Anastase, propunerea de regionalizare a existat încă din 2003 în urma unor analize făcute de experți români și ai Băncii Mondiale. "Nu vorbim de lucruri care ne-au venit peste noapte, vorbim de o viziune care nu a trecut testul baronilor locali la momentul respectiv", a afirmat Anastase. Preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat că, dacă UDMR ar fi acceptat varianta de opt plus doi, atunci cele două judeţe care rămâneau de sine stătătoare, Covasna şi Harghita, porneau cu un "handicap".
La rândul său, vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a arătat, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Ploieşti, că România se află aşezată pe o reţea administrativ-teritorială stabilită în 1968 şi că actualele judeţe "sunt structuri prea mari ca sa rezolve problemele reale şi punctuale ale cetăţenilor şi prea mici ca să asigure dezvoltarea României". Voinescu: Maghiarii au răspuns cu o logică de tip etnic unei logici de dezvoltare "PDL vrea să avem în această ţară opt judeţe, toate atribuţiile legate de relaţia administraţiei cu cetăţeanul şi de funcţionarea administraţiei să meargă la primării, iar la nivelul judeţean să rămână numai politicile de dezvoltare. Noi credem că primarul este cel care are datoria şi trebuie să aibă toate pârghiile să rezolve problemele oamenilor din comunitatea lui", a declarat Voinescu.
Potrivit acestuia, UMDR a respins varianta de 8+2, pentru că maghiarii au răspuns cu o logică de tip etnic unei logici de dezvoltare. "Nu vreau să spun că logica de tip etnic e inferioară, au şi ei dreptate. Suntem într-o coaliţie şi cred că, dacă vrem să funcţioneze această coaliţie, şi vrem, şi coaliţia o să funcţioneze cel puţin până în 2012 fără niciun fel de probleme, sunt convins, dar dacă vrem să o facem să meargă, trebuie să faci un exerciţiu de empatie, trebuie să te pui un pic în şoşonii celuilalt", a conchis Voinescu.