China și Marea Britanie au semnat acorduri comerciale de 1,6 miliarde de euro

China și Marea Britanie au semnat acorduri comerciale de 1,6 miliarde de euro

Premierul chinez Wen Jiabao, aflat într-o vizită de trei zile în Marea Britanie, și omologul său britanic David Cameron au semnat astăzi mai multe acorduri comerciale în valoare de 1,6 miliarde de euro, scrie BBC.

Printre acordurile semnate de șeful guvernului de la Beijing și omologul său britanic este și unul care va facilita accesul companiilor britanice pe piața chineză, în special în sectoarele construcțiilor, cercetării și dezvoltării. Alte acorduri vor deschide exporturile de carne de pui și porc către China.

„Creșterea economică rapidă a Chinei este o veste bună pentru Marea Britanie. Acest lucru se traduce prin mai mulți bani investiți în economiile noastre și un potențial de a crea mai multe locuri de muncă și de a deschide mai multe oportunități de investiții pentru oamenii de afaceri, atât aici, cât și în China”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic.

Oamenii de afaceri care îl însoțesc pe șeful executivului comunist vor, de asemenea, să își facă intrarea la licitația pentru un contract de construcție a liniei feroviare de mare viteză între Londra și Birmingham. Obiectivul amebelor părți este atingerea unei valori de 100 de miliarde de lire sterline la nivelul schimburilor comerciale până în 2015. De la vizita lui David Cameron la Beijing, în noiembrie 2010, exporturile britanice către China au crescut cu 20 la sută.

Wen Jiabao a vizitat între timp o fabrică de piese de schimb auto aflată în proprietatea unei companii chineze, unde a fost întâmpinat de un grup restrâns de protestatari. Ieri, premierul chinez, un cititor pasionat al operei lui William Shakespeare, s-a deplasat la Stratford-upon-Avon, locul de naștere al dramaturgului englez.

Turneul european al premierului chinez, care a mai inclus o escală la Budapesta, se va încheia în capitala germană.

Ne puteți urmări și pe Google News