EDITORIALUL EVZ: Aspra, dar dreapta luptă a viteazului Ponta cu statul poliţienesc băsescian

EDITORIALUL EVZ: Aspra, dar dreapta luptă a viteazului Ponta cu statul poliţienesc băsescian

Dacă este o şmecherie în proiectul de revizuire a Constituţiei pe care Băsescu a introdus-o doar ca să-i enerveze pe cei din USL, aceasta nu este propunerea de reducere a numărului de parlamentari.

Nu, ceea ce îi scoate din minţi pe domnii Năstase, Ponta, Voiculescu şi Antonescu este că din textul viitoarei legi fundamentale ar putea lipsi prevederea potrivit căreia "caracterul licit al averii se prezumă". Ce înseamnă asta? Că legislaţia românească ar putea să-i oblige pe politicieni să explice de unde au bani. Iar dacă nu reuşesc, statul ar putea să le confişte averile.

În prezent, din cauza textului din Constituţie, practic nu te poţi atinge de banii politicienilor sau funcţionarilor corupţi. În varianta cea mai proastă (pentru ei!), cei condamnaţi pentru fapte de corupţie stau puţin la puşcărie, iar după eliberare se bucură în tihnă de averile furate. În varianta realistă, fie procesul se întinde până la prescriere, fie se găseşte un judecător milos care dă o pedeapsă cu suspendare. Sunt ţări cu un sistem judiciar mult mai inteligent decât cel din România care şi-au dat seama că este o mare problemă să-i bagi la închisoare pe marii corupţi. Au bani, îşi angajează o armată de avocaţi, se apără cu ghearele şi cu dinţii. Procesul în sine, cu nenumărate termene şi expertize sofisticate, costă enorm. Aşa că, în loc să încerce să le ia libertatea, le ia banii. Amintiţi-vă de celebrul scandal de corupţie de la BAE Systems, compania britanică de armament suspectată că a corupt oficialii din nişte ţări arabe, Chile şi România, pentru a-şi vinde echipamentele. Justiţia din SUA şi Marea Britanie a ajuns la un acord cu cei de la BAE Systems: a închis dosarul după ce BAE Systems a plătit o amendă de 257 de milioane de lire sterline către contribuabilii americani şi alte 30 de milioane de lire sterline către cei britanici. Dosarul a fost închis, iar în locul unui proces lung şi costisitor, BAE a plătit aproape o jumătate de miliard de dolari, ceea ce-i va determina pe acţionarii companiei să se gândească foarte bine înainte de a mai încerca vreodată să-i cumpere pe oficialii corupţi ai unei ţări din lumea a treia.

Bineînţeles că nici Adrian Năstase şi nici avocatul său, Victor Ponta, nu vor recunoaşte în public că îi deranjează posibilitatea ca averile celor corupţi să fie confiscate. Nu se vor arunca nici o clipă într-o discuţie despre modificările propuse de Băsescu. Obiecţiile lor sunt pur formale: "acum nu este momentul" - după cum spuneau activiştii PCR în anii 80, când Gorbaciov începuse reformarea URSS-ului. PSD pur şi simplu refuză o dezbatere pe fond, a anunţat Năstase. Liderul PNL, Crin Antonescu, l-a dublat, spunând că " discuţia pentru modificarea Constituţiei nu poate fi făcută decât în viitorul Parlament". Amin.

Într-o singură privinţă cred că Băsescu a trişat atunci când a avansat modificările la legea fundamentală. Pe fond, propunerile sale sunt neaşteptat de decente. Prin comparaţie cu ceea ce a avansat guvernul – un lung şir de amendamente care aveau doar rolul de a întări instituţia prezidenţială – varianta Palatului Cotroceni este mult mai complexă. Dar Băsescu este pe deplin conştient că, indiferent ce va propune, adversarii săi din USL se vor opune. Vor refuza pur şi simplu să se aşeze la masa negocierilor cu el. Vor respinge în mod empiric orice propunere venită de la Cotroceni. Iar fără o majoritate de două treimi nu poţi trece prin parlament modificările la legea fundamentală. Dar asta şi aşteaptă liderul informal al PDL: să explice poporului, pe parcursul anului electoral 2012, că Ponta, Antonescu şi Voiculescu nu vor o politică bugetară raţională. Că nu acceptă limitarea cheltuielilor parlamentului. Că nu-şi doresc confiscarea averilor marilor corupţi. Şi, foarte probabil ar avea dreptate. Nici un lider din PSD, PNL sau PC nu se poate gândi că a suferit patru ani în opoziţie pentru ca, atunci când ajunge la putere, să stea cu teama că Daniel Morar ar putea să-i ia banii.

Ne puteți urmări și pe Google News