EUROVISION 2011. „Abonată” la punctele din Diaspora, România nu a mai ajuns în Top 10

EUROVISION 2011. „Abonată” la punctele din Diaspora, România nu a mai ajuns în Top 10

România a primit puţine nominalizări din partea ţărilor din Europa în această seară şi a obţinut doar locul 17, ironic, chiar numărul de intrare în concurs.

Nici un punct din patria lui David Bryan, in schimb, uimitor ne-au salvat Belgia şi Italia şi suţinătoarele noastre din fiecare an, Moldova şi Spania. În rest câteva puncte de la Israel, Turcia,  Azerbaidjan sau Olanda. Prietenii noştri din Grecia nu şi-au amintit în acest an de noi. Mai norocoasa decat noi, Moldova s-a clasat pe locul 12.

Cele mai aşteptate evoluţii au fost cele ale marilor finaliste Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie şi Spania. Văzute în premieră, show-urile n-au dezamăgit.

Amaury Vassili -"Sognu" reprezentantul Franţei, tânărul de 22 de ani, cu o voce puternică a fost creditat de casele de pariuri cu cele mai mari şanse la primul loc. Blue, reprezentanţii Marii Britanii au venit cu o melodie destul de comună, dar s-au bazat pe trupa ce are foarte mulţi fani. O surpriză plăcută a fost melodia Spaniei, Lucía Pérez - "Que Me Quiten Lo Bailao", ce se anunţă a fi şlagărul estival al acestui an. Categoric melodia reprezentei Moldovei, Zdob şi Zdub, "So Lucky" a fost pata de culoare a acestei ediţii. Hotel FM a avut o evoluţie bună şi a reuşit să mobilizeze sala. O scenografie mai plină de viaţă nu ne-ar fi stricat însă.

Cine ne-a salvat de fiecare dată

Moldova şi Spania au fost ţările care ne-au acordat, aproape de fiecare dată, cel mai mare punctaj la Eurovision. Printre ţările care ne-au simpatizat şi susţinut se mai numără Israel, Ungaria, Serbia, Cipru sau Portugalia. Pentru prima dată anul trecut am primit un punctaj mare din partea Marii Britanii (8 puncte), a Norvegiei (10 puncte) sau a Olandei (5 puncte).

Deşi România participă la Eurovision din 1993, Dida Drăgan cu melodia “Blestem” care nu a trecut de semifinale, primul succes a venit abia în 2002, când Monica Anghel, aflată la a doua participare, ne-a reprezentat alături de Marcel Pavel cu melodia “Tell Me Why” în Estonia şi a obţinut clasarea pe locul 9 cu 71 de puncte.

Cele mai multe puncte le-am obţinut de la Rusia şi Macedonia (12p) şi Grecia, Cipru şi Israel (8p). A fost şi ultimul an în care Rusia ne-a acordat punctaj maxim.

Cea mai bună clasare, locul 3, a venit în 2005 când Luminiţa Anghel, alături de trupa Sistem a obţinut 158 de puncte cu melodia ”Let me try”. Românii a primit punctaj maxim din Spania, Portugalia si Israel 12 puncte şi pentru prima dată Ungaria, ne-a acordat 10 puncte. În acel an fraţii noştri de peste Prut ne-au dat doar 7 puncte, preferând să ofere punctajele mari către Ucraina, Rusia şi Letonia.

Cel mai mare punctaj din istoria participării noastre la Eurovision l-a obţinut Mihai Trăistariu, în 2006,  cu piesa ” Tornero”– 172 puncte. Grecia, Spania şi Moldova au acordat punctaj maxim. A fost singurul an în care, cu exceptia Olandei şi a Principatului Monaco, România a obţinut puncte de la toate ţările.

La Eurovision 2007, România s-a clasat pe locul 13 cu 84 puncte În acel an, trupa Todomondo cu piesa "Liubi, Liubi, “I love You” a obţinut punctaj maxim doar din partea Moldovei şi Spaniei.

În finala Eurovision 2008, câştigată de Rusia (272 de puncte), Romania a ieşit pe locul 20 cu 45 de puncte. Nico si Vlad Miriţă au primit cele mai multe puncte de la Moldova şi Spania (12) şi 5 de la Israel.

Reprezentanta României, Elena Gheorghe, s-a clasat pe locul 19, din 25 de participanţi, cu 40 de puncte la Eurovision 2009 la Moscova. Piesa “The Balkan Girls” a obţinut cele mai multe puncte din partea Spaniei (7 p) şi Moldova (12 p).

A doua oară când România ocupa locul trei la Eurovision, în 2010 în Norvegia , Paula Seling&Ovi cu ”Playng with fire” au obţinut un punctaj de 162. Deşi „Playing With Fire” a primit punctajul maxim doar de la Moldova, cele 162 de puncte au fost adunate de la 29 de ţări dintre cele 38 cu drept de vot.

Ne puteți urmări și pe Google News