Ce spune ministrul agriculturii despre recolta de grâu din 2011

Ce spune ministrul agriculturii despre recolta de grâu din 2011

Recolta de grâu de anul acesta, în condiţiile unui an agricol normal, va asigura atât necesarul intern de consum, cât şi disponibilităţi importante pentru export, a declarat, astăzi, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

"Nu sunt susţinute de argumente solide afirmaţiile legate de programul de însămânţări de toamnă şi campania din această primăvară. În toamna lui 2010 s-au semănat peste 1,92 milioane de hectare de grâu, faţă de 1,8 milioane de hectare cum se afirmă (în moţiune - n.r.)", a spus Tabără, la dezbaterile pe marginea moţiunii simple pe agricultură depuse de opoziţie în Senat, potrivit Agerpres.

El a adăugat că acestea sunt date certe în acest moment. "Putem spune că în condiţiile unui an agricol normal, recolta de grâu de anul acesta va asigura atât necesarul intern de consum, cât şi disponibilităţi importante pentru export", a punctat Tabără.

Potrivit acestuia, aceleaşi considerente sunt valabile şi în cazul culturilor de primăvară.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Culturile agricole din această primăvară sunt în grafic, iar condiţiile meteo favorabile din ultima perioadă permit recuperarea în timp a unor întârzieri obiective date de condiţiile climatice înregistrate la unele culturi, cum este porumbul", a adăugat ministrul Agriculturii.

Suprafaţa cultivată, în creştere

În ceea ce priveşte suprafaţa necultivată, aceasta este sub un million de hectare, deoarece acest sector a devenit mai atractiv datorită conjuncturii favorabile a pieţei, care a permis exportul a cinci milioane de tone de cereale, a faptului că subvenţiile agricole europene şi naţionale au fost mai consistente şi s-au dat la timp şi chiar în avans, astfel că s-au putut concretiza în aplicarea lucrărilor solului, care sunt de foarte bună calitate.

Potrivit acestuia, exportul de produse agroalimentare a crescut cu 40,7%, în 2010, balanţa comercială cu produse agroalimentare modificându-se în sens pozitiv, faţă de anul 2009, a mai precizat Tabără. Ministrul Agriculturii a afirmat recent că, din punctul său de vedere, taxa pe terenurile nelucrate nu mai este necesară și mai bine s-ar stimula arenda. Un argument este că peste două milioane de hectare au fost cultivate în plus anul acesta, suprafața necultivată coborând la sub un milion de hectare.