Mike Baker: "Nu regret că am fost spion CIA"

Mike Baker: "Nu regret că am fost spion CIA"

După 15 ani ca ofiţer sub acoperire, Mike Baker, unul dintre consultanţii emisiunii "Viaţă de spion" de la Zone Reality, povesteşte pentru Evenimentul zilei detalii din viaţa sa de agent secret.

Aventură, urmăriri spectaculoase şi femei fatale. Cam aşa arată în mintea oricărui om obişnuit o zi din viaţa unui spion. Şi totuşi viaţa sub acoperire nu-ţi rezervă, după cum povesteşte Mike Baker, unul dintre "profesorii" din "Viaţă de spion" de la Zone Reality, atât de mult lux sau adrenalină.

După mai mult de 15 ani ca ofiţer sub acoperire pentru Central Intelligence Agency, specialistul în contraterorism, contrainformaţii şi operaţiuni antidrog a spus, într-un interviu EVZ, că munca lui se bazează pe disciplină, comunicare şi spirit de observaţie.

EVZ: De ce te-ai înrolat în CIA? Mike Baker: Mi-au făcut o ofertă pe care nu am putut să o refuz. De fapt, am vrut să fac ceva important pentru ţara mea. În mod sigur nu am făcut-o pentru bani, salariul meu de început fiind de 17.000 $. Dar recompensele au constat în provocările şi satisfacţiile pe care le-am avut.

Care a fost cel mai periculos moment din cariera ta în CIA? Ei bine, nu vă pot da toate detaliile, dar a fost ceva ce a implicat trei agrafe de birou, o baterie de maşină, papaya şi un prototip.

Acoperirea ta a dat vreodată greş? Nu. Tocmai de aceea au fost de acord să mă lase să plec aşa uşor. Împreună am convenit că pot spune că am lucrat pentru ei.

Care a fost cel mai bun moment din cariera ta? Dar cel mai urât? Au fost perioade pline de satisfacţii legate de chestiuni operaţionale. Dar cel mai bun moment cred că a fost acela în care am aflat că am trecut testările şi am intrat în agenţie. Cel mai rău moment era ori de câte ori agenţia pierdea un ofiţer sau un agent.

Ce crezi că nu se ştie despre CIA? Oamenii cred că CIA este o cabală secretă care conduce lumea. Dar CIA este doar o mică organizaţie, apolitică.

Ce abilităţi sunt necesare pentru a fi un bun spion? Bunul-simţ, hotărârea, adaptabilitatea, abilităţi de comunicare şi de observaţie, patriotism şi disciplină. De asemenea, trebuie să fii foarte iute şi să reuşeşti să te îmbraci foarte repede.

Poţi identifica un potenţial spion în 5 minute? Pot face asta în 8-10 minute. Îmi pot da seama de abilităţile unei persoane foarte repede, dar pentru a şti dacă are sau nu potenţial am nevoie de mai mult timp.

Poţi să te rupi complet de CIA? Da, te poţi rupe definitiv. Poţi avea viaţa ta, care nu mai are nicio legătură cu agenţia. E adevărat că eşti legat cumva de ei pentru că nu poţi mărturisi tot ce ai făcut, dar asta ţine mai mult de patriotism. Trebuie să recunosc că în afară de cipul din capul meu şi de cei doi oameni care se află mereu lângă mine, nu sunt deloc controlat de agenţie. Acum glumesc! Serios! Mai foloseşti gadgeturi de spion? Încă mai am de la agenţie robo- câinele cu super auz şi cu raze laser în loc de ochi, dar alte gadgeturi nu mai folosesc. Cel mai utilizat aşa-zis gadget este deghizarea, iar CIA are cea mai bună echipă de deghizare. Are una chiar şi la Hollywood.

E James Bond un exemplu de spion? Înainte de a face ceva, mereu mă întreb dacă James aşa ar proceda. Glumesc. Filmele sale sunt de divertisment, viaţa de spion nu este aşa de frumoasă, de luxoasă şi nu implică atâtea femei frumoase.

Este posibil să ai o viaţă de familie şi să fii şi spion? O întrebare foarte bună. Sincer să fiu nu cred că cele două se împacă foarte bine. Nu spun nici că sunt total incompatibile. Trebuie doar să găseşti echilibrul perfect! Regreţi faptul că ai fost spion? Nu. Niciodată. Am avut noroc de când am plecat de la agenţie, dar apogeul vieţii mele s-a consumat în interiorul agenţiei. Ai fost vreodată în pericol cât timp ai lucat pentru CIA? Este de ajuns să spun că această meserie are provocările şi experienţele pe care nu le vei mai întâlni nicăieri. "Cel mai utilizat aşa-zis gadget e deghizarea, iar CIA are cea mai bună echipă de deghizare." MIKE BAKER, fost agent CIA

MIKE BAKER

Pe cont propriu

Alături de un coleg care a lucrat pentru serviciul britanic, Mike Baker a înfiinţat firma de consultanţă Diligence LLC. În ultimii ani, el a acordat consultanţă şi a scris scenarii pentru filme şi televiziune.

În "Viaţă de spion", emisiunea din weekend de la ora 22.00 la Zone Reality, Mike învaţă opt voluntari cum să devină spioni.

La ce filme ai lucrat? În primul rând pentru "Viaţă de spion" de la Zone Reality, pentru serialul britanic "Spook" şi pentru filmul cu Russel Crowe şi David Caruso "Semn de viaţă".

Ce ţi se pare amuzant în filmele cu spioni? Toţi arătă foarte bine şi sunt înnebuniţi după explozibil şi după urmăriri cu maşini. Ideal este să te amesteci cu mulţimea, iar Angelina Jolie nu este chiar de neremarcat. De asemenea, Jack din filmul "24" este un adevărat magnet pentru gloanţe. Iese prea mult în evidenţă!

Filmul preferat despre spioni? În top stă seria "Bourne", apoi urmează " Spioni ca noi", "Agenţia secretă" şi "Team America".

Ne puteți urmări și pe Google News