Inflaţia de 8% din martie anulează şansele ca BNR să atingă ținta
- Raluca Florescu
- 11 aprilie 2011, 20:38
Preţurile au crescut mult şi în martie, în special din cauza scumpirii alimentelor, generată de faptul că România îşi exploatează slab capacitatea de producţie.
Alimentele s-au scumpit cu 1,17%, ceea ce a dus inflaţia anuală la peste 8% în martie, în ultimele trei luni indicele fiind de altfel în continuă creştere.
Cel mai mult s-au scumpit, în martie faţă de februarie, legumele şi conservele din legume (4,56%) şi fructele şi conservele din fructe (2,69%), alimente ce pot fi produse la noi, însă le importăm la preţuri mai mari.
Florian Libocor, economistul-şef al BRD Soc Gen, crede că două din principalele cauze ale inflaţiei locale sunt "subutilizarea capacităţilor interne, în mod special în cazul alimentelor", dar şi "lanţul de distribuţie-intermediere exagerat de mare".
Scumpirii din martie a alimentelor i se adaugă cea a combustibililor, cu 2,25% faţă de februarie.
Vlad Muscalu, economist la ING Bank România, crede că inflaţia anuală va începe să scadă din iulie, la un an de la majorarea taxei pe valoarea adăugată. Vestea bună din luna martie este că inflaţia lunară a fost de 0,6%, sub nivelul din ianuarie şi februarie (0,77%). Unul din aliaţii scăderii inflaţiei lunile viitoare poate fi leul, care s-ar putea aprecia datorită tranşei de 1,2 miliarde de euro primită de România de la Uniunea Europeană. Banii sunt schimbaţi la Banca Naţională (BNR). "De regulă, BNR recurge la o operaţiune de sterilizare, care în mod normal conduce la întărirea leului", a spus Muscalu pentru EVZ.
Nicio şansă de inflaţie de 4%, în 2011
Evoluţia din ultimele luni a preţurilor anulează aproape orice şansă ca BNR să-şi atingă ţinta pentru 2011, de 3% plus/ minus un punct procentual, cred analiştii.
Prognoza ING este în prezent sub 6%, dar datele din martie au fost mai proaste decât estimările băncii. "Este posibil ca inflaţia să crească la 6% la final de an", a spus Vlad Muscalu.
Şi Florian Libocor crede că "scad şansele ca inflaţia să se mai înscrie în intervalul-ţintă, iar limita maximă va fi depăşită probabil cu 0,5-1 punct procentual".