Masacrul din Coasta de Fildeș provoacă îngrijorarea ONU
- Flavius Toader
- 3 aprilie 2011, 20:12
Trupele franceze au preluat controlul asupra aeroportului din principalul oraş al Coastei de Fildeş, Abidjan, unde au loc lupte dure între forţele preşedintelui recunoscut de ONU, Alassane Ouattara, şi fidelii fostului şef de stat Laurent Gbagbo, care refuză să renunţe la putere după alegerile pierdute în 2010, notează BBC. Între timp, informațiile privind masacrul petrecut în vestul țării, la Duékoué, unde sute de persoane au fost ucise în timpul luptelor, au provocat îngrijorarea ONU care a cerut investigarea crimelor.
Forţele franceze, în coordonare cu misiunea ONU din Coasta de Fildeş, au preluat controlul asupra aeroportului Félix Houphouët-Boigny, a anunţat colonelul Thierry Burkhard, purtător de cuvânt al statului major, citat de AFP.
Militarii francezi, în număr de 1100 la care se vor adăuga în curând alţi 300, au misiunea de a ajuta misiunea ONU şi de a asigura securitatea francezilor şi a celorlalţi cetăţeni străini în timp de criză. Peste 1500 de cetăţeni străini, dintre care 700 de francezi, s-au adăpostit sâmbătă seară în garnizoana militară, sub protecţia trupelor franceze, au anunţat autorităţile de la Paris. Patru angajați ai ONU au fost răniți într-un atac cu rachetă executat de forțele lui Gbagbo. Până la 800 de morți Luptele de la Abidjan au continuat sâmbătă cu noi tiruri de arme în apropierea ultimelor bastioane ale preşedintelui ivorian în exerciţiu, Laurent Gbagbo, ale cărui forţe, alături de cele ale preşedintelui rival ales, Alassane Ouattara, sunt acuzate de ONU de comiterea a numeroase masacre în vestul statului Coasta de Fildeş.
Conform Misiunii ONU, cel puțin 330 de persoane au fost ucise săptămâna trecută, la Duékoué, în vestul ţării, în timpul asaltului executat de forțele lui Ouattara. Multe dintre crime sunt atribuite trupelor fidele președintelui recunoscut de comunitatea internațională. Un reprezentant al Crucii Roșii a spus că numărul morților este mult mai mare - cel puțin 800. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a făcut azi apel la Alasanne Ouattara, să ia măsuri împotriva celor care au participat la masacrul din vestul ţării, a anunţat un purtător de cuvânt al ONU, citat de AFP. La rândul său, Ouattara, care a discutat la telefon cu secretarul general, a dezminţit acuzaţiile că partizani ai săi ar fi participat la masacrul de vineri din oraşul Duekoue şi a precizat că a cerut efectuarea unei anchete. Gbagbo „trebuie să plece” Actuala criză din Coasta de Fildeș a început după ce Alassane Ouattara a fost declarat câştigătorul alegerilor prezidenţiale din 28 noiembrie anul trecut de comisia electorală din Coasta de Fildeş şi a fost recunoscut de comunitatea internaţională.
Laurent Gbagbo, declarat câştigător de Consiliul Constituţional care a respins decizia comisiei electorale, contestă încă victoria rivalului şi a refuzat să cedeze puterea în ciuda eforturilor diplomatice, precum şi a sancţiunilor economice şi financiare. Şeful diplomaţiei franceze Alain Juppé a susţinut sâmbătă că Laurent Gbagbo îşi trăieşte ultimele zile în calitate de şef al statului ivorian, după ce forţele loiale lui Alassane Ouattara, recunoscut drept preşedinte de drept al statului Coasta de Fildeş de către comunitatea internaţională, au cucerit aproape toate regiunile ţării. 'Conducerea lui (Gbagbo, n.r.) este în prezent criminală şi trebuie să plece', a declarat Alain Juppé. Secretarul de stat american Hillary Clinton a formulat la rândul său un apel către Gbagbo. 'Statele Unite ale Americii îi cer fostului preşedinte Laurent Gbagbo să se retragă imediat', a afirmat azi Clinton într-un comunicat difuzat la Washington. 'Gbagbo aruncă Cote d'Ivoire în anarhie', a continuat şefa diplomaţiei americane, subliniind ''grava preocupare' a Washingtonului faţă de 'această situaţie periculoasă, care continuă să se degradeze'' în această ţară, în vestul căreia s-ar fi produs veritabile masacre, potrivit unor surse neoficiale.