Obama: Arderea Coranului, gest de extremă intoleranţă
- Flavius Toader
- 3 aprilie 2011, 10:32
Preşedintele SUA, Barack Obama, a condamnat ieri gestul incendierii unui exemplar al Coranului de către un pastor extremist american, calificându-l drept un 'act de extremă intoleranţă şi sectarism', un gest ce a provocat violenţe tragice în Afganistan, notează Agerpres, care citează AFP. Sute de afgani manifestau azi la Kandahar, în semn de protest faţă de incendierea Coranului, la o zi după ce manifestaţii similare s-au soldat cu 10 morţi. Primul protest violent a avut loc vineri, în oraşul Mazar-I-Sharif, unde mai mulţi manifestanţi au atacat sediul misiunii ONU şi au ucis 14 oameni, printre care românul Moţco Filaret.
'Desacralizarea oricărui text sfânt, inclusiv a Coranului, este un gest de extremă intoleranţă şi sectarism', a declarat preşedintele american într-un comunicat prin care aduce şi un omagiu victimelor violenţelor generate în Afganistan de actul comis de pastorul extremist.
'Atacarea şi uciderea unor oameni nevinovaţi ca represalii este un afront adus decenţei şi demnităţii umane. Nicio religie nu tolerează masacrarea şi decapitarea oamenilor nevinovaţi, şi nu există nicio justificare pentru un astfel de act dezonorant şi deplorabil', a mai susţinut Barack Obama. Protestele continuă la Kandahar Reuniţi la Kandahar, protestatarii, în majoritate bărbaţi tineri, scandează sloganuri antiamericane şi antiprezidenţiale. În prezent, au loc manifestaţii în trei sectoare din Kandahar şi la Panjwani, un oraş situat la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Kandahar, a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.
La Jalalabad (150 kilometri est de Kabul), sute de studenţi au blocat o şosea care face legătura între respectivul oraş şi Kabul.
Zece persoane şi-au pierdut viaţa şi 83 au fost rănite sâmbătă la Kandahar în timpul unei alte manifestaţii de protest. 'Printre răniţi se află şi un agent al serviciilor secrete afgane şi un poliţist. Restul victimelor fac parte din rândul demonstranţilor', precizat Daud Farhad, directorul principalului spital din Kandahar pentru AFP.
Un alt medic de la acelaşi spital a precizat că toate victimele au fost rănite de gloanţe sau de pietrele aruncate de manifestanţi.
Bilanţul de 10 morţi şi 83 de răniţi a fost confirmat şi de guvernatorul provinciei Kandahar, Toryalai Wesa. El a mai precizat că 20 de persoane au fost arestate, iar 10 dintre aceste persoane aveau în posesie arme de foc şi grenade. Atac brutal
Gestul pastorului unui mic grup creştin ultrareligios din Florida a declanşat un val de proteste violente în Afganistan. Manifestaţiile au început vineri, la Mazar-I-Sharif, unde sediul misiunii ONU a fost atacat cu brutalitate. Cel puţin 14 oameni au fost ucişi, printre care şapte angajaţi străini ai instituţiei. Unul dintre aceştia era cetăţean român. MAE i-a dezvăluit ieri identitatea : Moţco Filaret, de 43 de ani, ofiţer de afaceri politice în cadrul operaţiunii nord din cadrul misiunii ONU în Afganistan. Ieri, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut o convorbire telefonică cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon, prilej cu care înaltul oficial ONU a transmis condoleanţe familiei cetăţeanului român ucis în urma atacului de la Mazar-i-Sharif, din Afganistan, şi şefului diplomaţiei române. "Secretarul general al ONU l-a informat pe ministrul român de externe despre discuţiile purtate cu preşedintele afgan, Kamid Karzai, care a promis o anchetă completă în cel mai scurt timp pentru pedepsirea autorilor atacului de vineri de la Mazar-i-Sharif. Preşedintele afgan s-a arătat deschis faţă de contribuţia oricărui stat la pedepsirea acestor crime oribile", menţionează un comunicat al MAE.