Un cod de conduită mai strict pentru eurodeputați, după scandalul „bani contra amendamente”

Un cod de conduită mai strict pentru eurodeputați, după scandalul „bani contra amendamente”

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European (PE) au convenit ieri să consolideze codul de conduită pentru membrii PE şi să asigure reguli mai stricte pentru lobby-işti, după ce, recent, patru eurodeputaţi - printre care şi Adrian Severin - au fost acuzaţi că ar fi acceptat bani în schimbul susţinerii unor amendamente legislative în PE, caz relatat de publicaţia Sunday Times, notează Agerpres.

În reuniunea de azi a Conferinţei preşedinţilor s-a decis crearea unui grup de lucru pentru elaborarea noului set de reguli, ca urmare a scandalului „bani contra amendamente”. Liderii grupurilor politice din PE au aprobat în unanimitate propunerile prezentate de preşedintele Jerzy Buzek într-o scrisoare în 7 puncte ce evidenţiază nevoia unei atenţii mai mari acordate atât comportamentului membrilor PE, cât şi relaţiei lor cu „interese externe de diverse feluri”.

Pentru ridicarea standardelor de conduită ale eurodeputaţilor şi creşterea transparenţei, o primă propunere prezentată de Buzek vizează un registru al lobby-iştilor, în condiţiile în care, până acum, înregistrarea firmelor din acest domeniu era realizată pe bază de voluntariat. Parlamentul va propune Comisiei Europene să prezinte o iniţiativă legislativă care să stabilească un registru obligatoriu pentru toate instituţiile UE. Registru al PE pentru lobby-iști Apoi, se impune consolidarea regulilor interne ale PE cu privire la accesul în clădirile PE pentru persoanele ce reprezintă interese externe. În această privinţă, Jerzy Buzek consideră că este nevoie de un registru obligatoriu oficial al PE pentru lobbyişti, un document intern. Secretarul general al PE va cere în acest sens un registru zilnic, chiar dacă respectivii lobby-işti au permis de acces pentru un an în clădirile PE, pentru a se şti cu cine se întâlnesc ei sau la ce reuniuni intenţionează să participe.

În al treilea rând, orice potenţial sau actual conflict de interese va trebui să fie declarat. Membrii PE care susţin orice cauză sau interes în care au interes financiar direct sau un interes anticipat trebuie să facă acest lucru cunoscut în scris, clar şi fără echivoc. De asemenea, va trebui tratată şi problema celui de-al doilea loc de muncă. Eurodeputaţilor li se va cere să îşi actualizeze declaraţiile de interese existente mult mai des decât o dată pe an - ideal ar fi ca această actualizare să aibă loc lunar. Eurodeputata Monica Macovei (PDL) a subliniat că PE trebuie să-şi revizuiască substanţial regulile în urma ultimului scandal de corupţie, inclusiv prin a pune capăt practicii eurodeputaţilor de a avea mai multe locuri de muncă. Sancțiuni mai dure   În al patrulea rând, va trebui analizată mai atent chestiunea raportorilor PE, care ar trebui să facă publice numele tuturor organizaţiilor sau persoanelor cu care s-au consultat sau de la care au primit recomandări în procesul de pregătire a rapoartelor.   De asemenea, este nevoie de o obligaţie cu caracter mai general, inclusă în regulamentul de procedură al PE, potrivit căreia eurodeputaţii nu trebuie să aibă un comportament lipsit de onoare în îndeplinirea obligaţiilor lor parlamentare şi nici să se angajeze în acţiuni care pot afecta reputaţia PE.

În al şaselea rând, eurodeputaţii vor analiza mai atent codul de conduită al comisarilor europeni, dar şi obligaţiile deputaţilor în parlamentele naţionale, pentru a vedea dacă există principii generale asupra cărora membrii PE pot cădea de acord. În fine, este nevoie de sancţiuni mai dure în cazul unor eventuale situaţii viitoare precum cea relatată de The Sunday Times. O opţiune ar fi crearea unui comitet de etică, fie că este vorba de unul special sau de unul pe baza celui actual.

Ne puteți urmări și pe Google News