Campania electorală neoficială pentru Primăria Capitalei a început ieri. Victor Ponta şi Crin Antonescu au făcut prima mutare dintr-o strategie la capătul căreia se află susţinerea primarului Capitalei, Sorin Oprescu, pentru un nou mandat.
Liderii Uniunii Social-Liberale (USL) au anunţat că reprezentanţii lor în CGMB îi vor da lui Oprescu consiliul de care are nevoie pentru a conduce eficient Bucureştiul. Liderii USL nu au prezentat susţinerea lui Oprescu drept o certitudine. Crin Antonescu a precizat că USL nu a luat o decizie, însă această ipoteză nu poate fi exclusă. În primă etapă, electoratul trebuie obişnuit cu ideea acestui parteneriat, iar reacţiile alegătorilor trebuie măsurate de sondajele de opinie, pentru a vedea dacă mişcarea este sau nu câştigătoare. Dacă bucureştenii vor respinge această alianţă, Oprescu şi USL se pot replia cu uşurinţă.
Nu întâmplător, lansarea parteneriatului Oprescu-USL are loc cu puţin timp înainte de adoptarea bugetului Capitalei pe anul în curs. Din aceşti bani vor fi finalizate două proiecte importante în Capitală: Pasajul Basarab şi Stadionul Naţional. PSD, PNL şi PC vor putea profita electoral de pe urma acestora, în ciuda faptului că preţul stadionului este cu 94 de milioane mai mare decât cel iniţial.
Pentru USL, câştigarea Bucureştiului este o miză foarte importantă. Rezultatul votului din Capitală va influenţa comportamentul electoratului în alegerile generale. Desigur, ar fi fost mult mai confortabil pentru USL să aibă candidat propriu. Victoria ar fi fost mult mai consistentă dacă nu ar fi apelat la cineva din exterior. Cu atât mai mult la un primar care şi-a câştigat mandatul pe cartea independenţei faţă de clasa politică şi înfierând partidele. Nu este sigur că o victorie a actualului primar va fi percepută de electorat drept o victorie a USL în Bucureşti. Parteneriatele cu Sorin Oprescu, cu Klaus Johannis, la Sibiu, şi Gheorghe Ciuhandu, la Timişoara, au însă un rol bine definit: acela de a convinge electoratul indecis că toate forţele societăţii strâng rândurile împotriva lui Traian Băsescu şi PDL.
Alegerile locale vor fi primul test electoral al USL. Dacă această uniune nu va obţine peste 60%, imaginea sa va avea serios de suferit. O construcţie de asemenea amploare trebuie să aibă un scor electoral pe măsură pentru a fi o alternativă credibilă. De aceea, liderii USL vor să meargă la sigur şi în oraşele în care nu este cert că reprezen tanţii PSD, PNL sau PC vor câştiga. Susţinerea lui Sorin Oprescu de către social-liberali va duce, cel mai probabil, la o candidatură independentă a lui Marian Vanghelie. Conservatorii "rostogolesc" şi ei numele lui Cristian Popescu-Piedone. O fac pentru a reaminti electoratului că nu sunt "o cantitate neglijabilă" în USL, că sunt capabili să desemneze un candidat "de calibru".
Cu Marian Vanghelie lucrurile stau diferit. Nervozitatea sa pe această temă este evidentă. Cozmin Guşă, consultantul său politic, a acordat un interviu "Evenimentului zilei" în care i-a atacat frontal pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta. Guşă i-a acuzat că nu au curaj să-i dea afară pe corupţii din PSD şi din PNL, iar în lipsa reformelor "şi-au unit neputinţele". Marian Vanghelie este mai preocupat de cariera proprie, decât de strategiile USL, dovadă campania de imagine în care s-a lansat recent, campanie "udată" cu câteva lacrimi menite a-l umaniza. E drept că Vanghelie a plâns în contextul demisiei lui Adrian Severin din PSD, lucru care a compromis parţial tertipul electoral. Ce câştigă Sorin Oprescu din asocierea cu USL? Un nou mandat de primar. Potenţialul electoral al liberalilor în Bucureşti este evident. Crin Antonescu a câştigat alegerile prezidenţiale în Capitală în faţa lui Traian Băsescu. Voturile PNL şi PSD, alături de capitalul electoral propriu, îi vor permite lui Oprescu să "defileze" prin Capitală la alegerile locale.