Primul raport asupra Mossad relevă risipirea banului public
- Flavius Toader
- 30 martie 2011, 21:55
Primul raport din istoria ţării asupra serviciilor secrete israeliene, Mossad, publicat la 29 martie, relevă o risipă constantă a banilor contribuabililor şi o încălcare sistematică a normelor din partea unei instituţii a administraţiei publice, informează miercuri ziarul El Mundo, citat de Agerpres.
Inspectorul administraţiei publice, Micha Lindenstrauss, arată în documentul pe care l-a prezentat ieri că agenţia Mossad s-a obişnuit cu „risipa” şi cu cheltuielile fără control în ceea ce priveşte închirierea de imobile şi construcţia dependenţelor sale. „Există nereguli grave în cultura administrativă şi prin umare o mare temere că se încalcă principiile etice ale administraţiei publice”, semnalează inspectorul.
Raportul relevă risipirea a mii de ore de muncă, plătirea efectuării unor ore suplimentare care nu erau necesare, proiectarea de construcţii fără supervizarea necesară, şi în general o serie de nereguli care au costat contribuabilul milioane de şekeli. Sunt prezentate şi închirieri inutile de birouri şi locuinţe care zac goale de mulţi ani.
Mai multe cazuri exemplificate în raport vizează acordarea de contracte fără organizarea corectă a unor licitaţii publice, noteazp Jerusalem Post.
Raportul, care cuprinde doar aspecte economice şi a fost prezentat premierului Benjamin Netanyahu, este primul pe care un inspector al administraţiei de stat în face asupra agenţiei Mossad. Până acum agenţia de spionaj nu răspundea decât în faţa a patru funcţionari - doi de la Biroul Primului Ministru şi doi de la Parlament - şi nici măcar exclusivista Comisie de Securitate a puterii legislative nu putea lansa o ancheta asupra sa.
Potrivit lui Lindenstrauss, care a fost însărcinat în mod excepţional pentru a investiga partea administrativă şi de organizare a instituţiei, lipsa de control a încurajat propagarea unei serii de practici contrare regulilor unui regim democratic.
Inspectorul administraţiei publice nu a putut investiga bugetele Mossad-ului legate de operaţiunile sale de spionaj şi nici ierarhizarea organizaţiei. Agenţia de spionaj depinde direct de primul ministru, iar bugetul său provine dintr-o tranşă oficială niciodată declasificată pe care o primeşte de la şeful guvernului.
Într-un răspuns dat publicităţii ieri după primirea raportului, biroul premierului israelian a precizat că agenţia a tratează observaţiile din document cu cea mai mare responsabilitate. Biroul şefului guvernului subliniază însă că nevoile Mossad, care au fost dictate de anumite circumstanţe, au presupus multe lucrări la o scală fără precedent, ce au necesitat modificări neprevăzute iniţial.