EDITORIALUL EVZ: Băsescu îl demască pe Blaga: s-a vândut mogulilor!
- Mircea Marian
- 15 martie 2011, 23:56
Privesc tâmp la lupta dură, dar subterană, din PDL şi mă întreb: oare unde-s cei buni şi unde-s cei răi?
De ce aş crede că Boc, susţinut de Traian Băsescu, merită să-l învingă pe Vasile Blaga şi pe aliaţii săi, Berceanu şi Frunzăverde? Ce mă dezamăgeşte este că nu văd decât o luptă oarbă pentru accesul la mai multă putere şi bani, fără ca vreuna din părţi să facă un minim efort pentru a-i convinge pe spectatori că urmăreşte şi interesul public. Luni seara, Traian Băsescu, condotierul din fruntea trupelor venite să-l ajute pe Boc, s-a decis să-l mânjească pe Vasile Blaga cu acuzaţia că beneficiază de protecţia mogulilor. "Cele două televiziuni, şi grupul Intact, şi grupul Realitatea s-au angajat deja de una din părţi în bătălia internă din PDL. Nu am niciun dubiu", a spus Băsescu. Omul nu minte: Vasile Blaga chiar beneficiază de un tratament preferenţial din partea celor două televiziuni.
De la Bogdan Chirieac la Mircea Badea, toată fauna comentatorilor care se perindă pe la Realitatea TV sau Antena 3 îl tămâiază pe Blaga, fie pentru realizările de la Interne, fie pentru opoziţia faţă de Băsescu. Să nu credeţi că acest sprijin este gratuit. Una din companiile care avea contracte cu Internele îşi făcea şi o publicitate agresivă la Realitatea TV, pe vremea când Blaga era ministru. Partea hazlie este că, în vremuri de criză, respectiva companie le oferea românilor avioane: civile sau militare, în funcţie de interes.
Revin însă la întrebările retorice: şi chiar dacă Blaga s-a înţeles cu eternul duşman - mogulii - este asta suficient să-l califice pe Emil Boc pentru încă un mandat de preşedinte al PDL? Ambele tabere oferă acelaşi spectacol, un amestec dezgustător de ipocrizie - negând faptul că ar fi angajate într-o competiţie - şi atacuri sub centură. Nu există o analiză critică a faptelor lui Boc, ca premier şi lider de partid. Toată nomenklatura PDL, în frunte cu Traian Băsescu, recită lozinci despre eroul-Boc-care-a-scos- România-din-criză. Poate. Rămâne să mai vedem rezultatele de la sfârşitul lunii martie. Şi chiar dacă vom avea al doilea trimestru de creştere economică, tot rămâne întrebarea: nu se putea altfel, şi eventual mai bine? Nu există riscul ca, sub presiunea alegerilor, reformele să se oprească la jumătatea drumului şi să reînceapă mituirea pensionarilor şi bugetarilor?
Dar în condiţiile în care Adriean Videanu este singura autoritate în materie de economie în PDL este imposibil să ai pretenţia unei dezbateri interne serioase pe acest subiect. Însă, aşa cum lipseşte o evaluare corectă a rezultatelor lui Boc, nu există nicio discuţie despre faptele lui Blaga în fruntea Internelor. Liderii PDL, şi chiar şi Băsescu, nu vor să mai discute despre anarhia şi corupţia din poliţie, despre implicarea politică a UM 0962 - demascată, în 2008, chiar de Blaga - sau despre eşecul aderării la Schengen.
După aproape şase ani de presă sub preşedinţia lui Traian Băsescu, cred că se poate anticipa cum se va încheia acest război neoficial din PDL. Blaga va veni la negocieri, îl va lăsa pe Boc să rămână preşedinte al PDL şi premier, iar Băsescu va fi de acord că poţi fi un bun secretar general al PDL chiar dacă te-ai hârjonit cu mogulii. Şi chiar dacă acest scenariu nu se va adeveri, se înşală cine aşteaptă de la congresul PDL un final ca-n noaptea Sfântului Valentin (când Al Capone a lichidat şapte membri ai unei bande adverse). Va fi mai degrabă eterna poveste românească, atât de bine definită de enunţul: "Pupat toţi piaţa endependenţi".
P.S.: După cum vedeţi, niciun cuvânt despre grupul Macovei-Voinescu-Preda. Pentru că nu contează în bătălia internă din PDL. Blaga i-ar da azi afară din partid. Iar Băsescu le-a transmis un mesaj clar: ori se înregimentează în tabăra lui Boc ("un om politic extrem de onest"), ori sunt liberi să-şi rupă gâtul.