Cinci colonişti evrei ucişi prin înjunghiere de un palestinian. Răspunsul Israelului - 500 de noi locuinţe în coloniile din Cisiordania

Cinci colonişti evrei ucişi prin înjunghiere de un palestinian. Răspunsul Israelului - 500 de noi locuinţe în coloniile din Cisiordania

Trei israelieni au fost ucişi pe loc, alţi doi murind la spital din cauza rănilor, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de un palestinian care a reuşit să se infiltreze în colonia Itamar, situată în apropiere de oraşul Nablus, în Cisiordania. În replică, guvernul de la Ierusalim a aprobat azi noapte extinderea procesului de colonizare în regiune prin construcţia a 500 de noi locuinţe, relatează ziarul Haaretz.

Victimele - membre ale aceleiaşi familii: tata, mama şi copiii lor, de 11 şi trei ani, precum şi un bebeluş de câteva luni - au fost înjunghiate în timpul somnului de un palestinian care a intrat în casa lor. Alţi trei copii au reuşit să fugă, dând alarma.

Armata a lansat o amplă operaţiune de căutare a ucigaşului, blocând toate drumurile în sectorul Itamar, situat în nordul Cisiordaniei. Un elicopter militar a survolat zona atacului, sprijinind căutările la sol. Suspectul este încă în libertate.

Cabinetul premierului Benjamin Netanyahu a anunţat în cursul nopţii trecute Casa Albă cu privire la decizia de aprobare a 500 de noi construcţii în coloniile Gush Etzion, Ma'ale Adumim, Ariel şi Kiryat Sefer. Netanyahu a acuzat, de asemenea, Autoritatea Palestiniană că incită la ură împotriva statului evreu. „Un stadion va purta numele unui militant sinucigaș care a ucis zeci de oameni pe strada Yafo din Ierusalim. Autoritatea Palestiniană acordă burse familiilor ucigașilor și numesc piețe publice în onoarea lor. Asta nu înseamnă educație în spiritul păcii”, a subliniat Netanyahu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Colonia Itamar adăposteşte unii dintre cei mai radicali colonişti, fiind scena unui atac similar care a avut loc în 2002. Patru evrei au fost atunci împuşcaţi de un palestinian.

Incidentul de sâmbătă noapte a scis la iveală mai multe lacune în sistemul de securitate din teritoriile ocupate. Potrivit Haaretz, echipele civile care supraveghează coloniile din Cisiordania au fost alertate de echipamentul electronice de monitorizare că gardul care împrejmuieşte colonia a fost spart. Agenţii nu i-au informat însă şi pe soldaţii care patrulează în zonă. Când s-au deplasat la locuinţa celor cinci colonişti, suspectul nu ajunsese încă aici. Acesta a rămas ascuns timp de trei ore înainte de a comite masacrul. Mii de israelieni au participat astăzi la Ierusalim funeraliile celor cinci victime ale atacului de vineri noapte. Oficialii israelieni se tem acum de replica organizațiilor evreiești de extremă dreapta, care ar putea duce la un nou val de violențe în Cisiordania.