În ultimii trei ani, CFR Cluj şi Steaua au vândut fotbalişti pe sume bune. Dinamo şi Rapid n-au avut nici rezultate, dar nici nu s-au îmbogăţit.
Campioana CFR Cluj este prima în topul vânzărilor de fotbalişti în acest "mercato". Ivorianul Lacina Traore a fost cedat la Kuban Krasnodar pentru suma de patru milioane de euro, iar şefii grupării din Gruia îşi freacă mâinile de bucurie că au încasat 6,7 milioane de euro din scoaterea la mezat a trei jucători, într-o perioadă de criză (în afară de Traore au mai fost lăsaţi să plece Culio la Galatasaray, pe două milioane de euro, şi Saşa Bjelanovici, la Atalanta, pe 700.000 de euro).
Aceste sume considerabile reprezintă o altă confirmare a faptului că formaţia "feroviarilor" clujeni este printre "granzi" la toate capitolele, nu numai la performanţele sportive. Cele şapte trofee cucerite din 2008 încoace şi vânzările de jucători pe sume consistente oferă imaginea unui club bine organizat, care a profitat de renumele pe care şi l-a câştigat peste noapte.
Ardelenii au ştiut să-şi valorifice bine "marfa" şi să vândă în ultimii trei ani aproape la fel de bine ca Steaua, o echipă cu altă tradiţie. CFR are o altă bilă "albă" deoarece toţi jucătorii plecaţi din Gruia au ajuns în campionate mai puternice decât Liga I.
"Militarii" au pierdut pe "gloabe"
Steaua a încasat de pe urma celor mai bine vânduţi cinci fotbalişti din ultimii trei ani cu 1.200.000 de euro mai mult decât CFR, având un renume mai bun în străinătate. Dar gruparea din Ghencea a pierdut mult mai mult de pe urma investiţiilor proaste făcute în jucătorii care au fost aduşi şi n-au confirmat. Lista "ţepelor" luate de Steaua este generoasă: Tininho, Grzelak, Bibişkov, Arthuro, Abel, Pedriel etc.
S-au "scos" cu Ştefan Radu
Echipa din Ştefan cel Mare a fost în ultimii ani o "tarabă" unde şi-au "vopsit" jucătorii fraţii Ioan şi Victor Becali. Cu excepţia lui Ştefan Radu, vândut la Lazio pe 5.400.000 de euro, "câinii" n-au reuşit nicio altă lovitură financiară. Adrian Cristea a fost dat oficial la "U" Cluj pe 1.500.000 de euro, dar banii n-au intrat în conturile clubului, pentru că reprezentau o datorie către fostul acţionar, Florian Walter. În rest, nicio afacere care să fi depăşit pragul milionului de euro.
Planeta se scufundă
Rapid este pe o pistă descendentă şi din punct de vedere sportiv, dar şi din punct de vedere financiar. Vara anului 2008 a fost începutul chinului pentru giuleşteni. Săpunaru a plecat la Porto, dar banii au fost risipiţi pe nişte străini nu numai de România, ci şi de fotbal. Nici banii de pe Alexandru Ioniţă n-au ajutat prea mult clubul.
FILOSOFIILE PATRONILOR DESPRE TRANSFERURI
"Am fost inteligenţi în privinţa transferurilor. N-am repetat greşelile din trecut.", ARPAD PASZKANY, patron CFR, februarie 2011
"O să fac selecţia ca la oi: cele bătrâne le tai, şchioa pele le vând şi cumpăr mioare care dau lapte!", GIGI BECALI, patron Steaua, decembrie 2007
"Vânzările de jucători din această iarnă fac parte dintr-o strategie de întinerire a echipei.", CRISTI BORCEA, acţionar Dinamo, ianuarie 2011
"Peseiro e un nenorocit! A tocat 9 milioane de euro într-o jumătate de an.", GEORGE COPOS, patron Rapid, aprilie 2009
CFR CLUJ
STEAUA
DINAMO
RAPID