Guvernul libanez a căzut după retragerea de la putere a miniştrilor Hezbollah

Guvernul libanez a căzut după retragerea de la putere a miniştrilor Hezbollah

Zece miniştri libanezi, reprezentând mişcarea şiită Hezbollah şi aliaţi ai acesteia, şi un ministru apropiat preşedintelui Libanului au demisionat miercuri din cabinetul de la Beirut, antrenând prăbuşirea executivului condus de Saad Hariri, informează agenţiile de presă internaţionale, preluate de Agerpres.

Anunţul a fost făcut de gruparea şiită chiar în momentul în care premierul libanez era primit în Biroul Oval de către liderul de la Casa Albă, Barack Obama.

Tabăra Hezbollah avertizase cu demisia din cauza impasului provocat de ancheta tribunalului ONU privind asasinarea fostului prim-ministru libanez Rafic Hariri. Hezbollah, care se aşteaptă să fie pusă în cauză de instanţa de judecată internaţională pentru presupusa sa implicare în atentatul din februarie 2005, i-a oferit un răgaz de ''câteva ore'' guvernului, cerându-i premierului Saad Hariri, fiul lui Rafic Hariri, să denunţe Tribunalul special pentru Liban.

Instanţa, care urmează să emită un act de acuzare privind asasinatul amintit, reprezintă de câteva luni principalul punct de dezacord între premier, care refuză orice compromis privind tribunalul, şi Hezbollah, care acuză instanţa internaţională că se bazează pe "mărturii false", fiind doar o marionetă a Israelului şi a Statelor Unite ale Americii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul de la Beirut, Michel Suleiman,. va începe luni consultări cu grupurile parlamentare pentru desemnarea unui nou prim-ministru. El i-a cerut lui Saad Hariri să asigure interimatul în fruntea executivului până la numirea unui nou premier, funcţie care în Liban revine tradiţional unui musulman sunnit.

În replică la criza izbucnită la nord de graniţele sale, Israelul a avertizat că urmăreşte cu vigilenţă evoluţia situaţiei din Liban, dar a exclus pentru moment scenariul unui război şi riscul unei escalade armate din partea Hezbollah de-a lungul frontierei commune.

Iranul a reacţionat, de asemenea, la veste acăderii guvernului libanez. "Sabotarea şi obstrucţionarea de către America şi regimul sionist sunt principalele motive ale eşecului eforturilor siriene şi saudite de a găsi o soluţie pentru situaţia actuală din Liban", a criticat adjunctul ministrului pentru Orientul Mijlociu, Raouf Sheibani.