JUSTIŢIA LA RAPORT. Judecătorul Tudorel Toader: "Evident am cerut ca şi în viitor să fie consolidat statul de drept!"
- Violeta Fotache
- 9 noiembrie 2012, 17:18
Experţii Comisiei Europene, aflaţi în misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România la capitolul Justiţie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, s-au întâlnit astăzi cu membrii Curţii Constituţionale
UPDATE 2. Printre opiniile exprimate de membrii CCR este şi cea a judecătorului constituţional Tudorel Toader. Acesta a făcut o observaţie cu privire la raportul MCV din vară, opinând că în raportul din decembrie 2012 referirile la instanţa constituţională ar trebui să fie făcute într-o secţiune specială, separată de capitolul justiţie, deoarece Curtea nu face parte din puterea judecătorească. "S-au făcut referiri şi la ameninţările la adresa Curţii. Noi ne-am exprimat speranţa că raportul final din decembrie va fi unul care să exprime atât plusurile, cât şi minusurile înregistrate. Evident am cerut ca şi în viitor să fie consolidat statul de drept", a declarat judecătorul Tudorel Toader pentru Evenimentul zilei. UPDATE 1. Membrii delegaţiei Comisiei Europene i-au întrebat pe judecătorii Curţii Constituţionale a României despre situaţiile în care a fost pusă instanţa în timpul evenimentelor care s-au petrecut în această vară în ţara noastră, potrivit surselor EVZ. De la întâlnire singurul care a absentat a fost judecătorul Ion Predescu, cel care a indicat-o public pe judecătoarea Aspazia Cojocaru ca fiind persoana care ar fi înclinat balanţa în cazul referendumului. Fiecare membru al Plenului CCR prezent la discuţii şi-a spus opinia. În esenţă, ei au susţinut că deşi au lucrat sub presiune, instanţa nu s-a lăsat intimidată nici influenţată de declaraţiile politicienilor. Membrii delegaţiei au ascultat răspunsurile la întrebări fără a comenta, au afirmat sursele citate. Discuţiile de la Curtea Constituţională au început la ora 11.00. La ora 16.00, experţii europeni vor fi prezenţi la Ministerul Justiţiei pentru a discuta despre strategia naţională anticorupţie. Programul zilei de azi: Preşedinţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie • Stadiul respectării independenţei sistemului judiciar şi a statului de drept • Stadiul cauzelor de mare corupţie • Stadiul diseminării celor mai bune practici, managementul cauzelor între instanţe • Stadiul reformei ÎCCJ şi unificarea jurisprudenţei Curtea Constituţională • Stadiul recomandărilor privind independenţa sistemului judiciar şi statul de drept • Rolul Curţii Constituţionale Ministerul Justiţiei: Coordonarea Strategiei Anticorupţie • Stadiul implementării noii strategii naţionale anticorupţie Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, s-a plâns miercuri experţilor europeni, sosiţi în misiune de evaluare la Bucureşti, de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), dar şi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), numindu-le "maşinării de stricat cariere", potrivit surselor EVZ. Ministrul Justiţiei învinuieşte CSM pentru neaplicarea Codului de procedură civilă. În replică, Consiliul spune că Guvernul n-a finanţat posturile când trebuia.
- Continuă războiul Monei Pivniceru cu CSM
La întâlnirea de miercuri pe lângă ministrul Justiţiei au participat secretarii de stat, consilierul ministrului, dar şi directori ai direcţiilor de specialitate - aparatul tehnic. Plus traducător, pentru că doamna ministru a vorbit în limba română. Prestaţia ministrului i-a lăsat mască pe membrii delegaţiei condusă de William Sleath. "Timp de 40 de minute le-a vorbit experţilor CE despre taxa de primă înmatriculare, deşi nu acesta era punctul de interes pentru evaluatori! Când a fost întrebată de CSM, de ANI ori de Înalta Curte sau de ce nu intră codurile justiţiei în vigoare la termenele stabilite iniţial, ministrul şi-a pierdut cumpătul!", spun sursele citate. "Deşi Pivniceru s-a plimbat cu maşina lui Năstase, ministrul Justiţiei a spus că de fapt Consiliul Superior al Magistraturii şi Agenţia Naţională de Integritate sunt instituţii care fac jocuri politice şi nu ea, Mona Pivniceru.", ne-au precizat sursele citate.
- UNA ÎN PUBLIC. ALTA ÎN SECRET. Mona Pivniceru îşi schimbă atitudinea la 180 de grade. Mâţa blândă zgârâie rău!
"S-a plâns Comisiei că n-a fost lăsată, ca Monica Macovei, să aleagă noua conducere a DNA şi a Parchetului Instanţei Supreme. A spus că Niţu şi cu Irimie sunt mai buni decât Kovesi şi Morar, c-aşa i-a spus psihologul din comisia ajutătoare. A acuzat CSM că a pus în dezbatere publică proiectele nominalizaţilor, dar n-a ţinut cont că de mai multe ori Comisia Europeană a cerut transparenţă deplină. Şi-a pierdut cumpătul, aruncând vina într-o parte şi-n alta. La sfârşit şeful misiunii, domnul William Sealth a spus doar atât: "Pentru noi e foarte clar totul!".
- Laura Ştefan: "Pivniceru pare să aibă un comportament duplicitar!"
- Preferatul Monei la şefia DNA: Bani pierduţi şi o achitare gravă
- Favoriţii Monei Pivniceru la şefia DNA şi a Parchetului General, "carne de tun"
-
EXCLUSIV Dan Voinea: Tiberiu Niţu, un frânar al dosarelor Revoluţiei