EXCLUSIV EVZ. Antonescu şi Dragnea fac tandem împotriva lui Ponta. Planul pus la cale de baronul PSD
- Andreea Udrea, consultant politic
- 29 octombrie 2012, 14:23
Deşi este urmărit penal în dosarul privind fraudele de la referendum, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea are vise de mărire. A pus ochii pe şefia PSD şi pentru îndeplinirea obiectivului său şi-a găsit un aliat în persoana lui Crin Antonescu
Pentru a-şi asigura un nou mandat de senator, preşedintele PNL, Crin Antonescu renunţă la Bucureşti în favoarea unui colegiu din Teleormanul lui Liviu Dragnea. "Prea mulţi ani, liderii politici au stat în Bucureşti. E bine ca din patru în patru ani să vină să vadă România reală, să vorbească cu oamenii, să vadă problemele lor", a încercat să explice chiar Dragnea motivul deciziei lui Crin Antonescu de a-şi schimba colegiul. De altfel, colegiul de senator al lui Antonescu se suprapune peste cel al baronului Dragnea, ce a pus ochii pe un scaun de deputat.
- ALEGERI 2012. Crin Antonescu va candida în Teleorman. Dragnea a confirmat
Ţinta Victor Ponta Surse din USL au declarat pentru EVZ că ţinta principală a tandemului Antonescu- Dragnea este chiar preşedintele PSD, Victor Ponta. Scopul final al lui Liviu Dragnea este acela de a îi lua locul lui Victor Ponta la conducerea PSD, lucru pe care nu îl poate face de la Teleorman. Sursele EvZ au precizat că, pentru Dragnea, o primă etapă în atingerea acestui obiectiv ar fi obţinerea funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, care i-ar oferi o anumită anvergură politică. De cealaltă parte, surse liberale au explicat că, prin mutarea la Teleorman, Antonescu urmăreşte să-şi asigura un scor confortabil. Repetarea scenariului din 2008, când şi-a câştigat mandatul de pe locul II, la redistribuire, ar fi devastatoare asupra imaginii liderului liberal, dar şi asupra raportului de putere cu Victor Ponta. Potrivit celor mai recente date sociologice, pe fondul eşecului de la referendum, Victor Ponta a devenit mai popular decât Crin Antonescu. În schimb, preşedintele PNL, continuă să se prăbuşească în majoritatea sondajelor de opinie. O victorie categorică a lui Victor Ponta în colegiul din Gorj, pe fondul unui scor slab al lui Crin Antonescu ar avea certe consecinţe nefaste asupra liderului PNL.
- SONDAJ Public Affairs: Continuă alunecarea lui Antonescu. Românii au o părere mai FAVORABILĂ despre TĂRICEANU decât despre preşedintele PNL
Nu ar fi prima oară când Liviu Dragnea colaborează cu Crin Antonescu. Rus, prima victimă a tandemului Potrivit unor informaţii publicate de "Evenimentul Zilei", în august, demisia lui Ioan Rus din fruntea Ministerului Administraţiei şi Internelor, pe fondul scandalului generat de mini-recensământul persoanelor cu drept de vot, a fost consecinţa unei înţelegeri dintre Liviu Dragnea şi Crin Antonescu. Liviu Dragnea a fost cel care l-a presat pe Crin Antonescu să forţeze mazilirea lui Ioan Rus din guvern. La instalarea cabinetului Ponta, Dragnea a sperat că preşedintele partidului îi va oferi funcţia de ministru de Interne. În zadar, însă, pentru că Ponta a optat pentru Ioan Rus, spre deznădejdea baronilor PSD. Influenţa lui Dragnea în PSD este recunoscută: acesta deţine controlul asupra a două treimi din filialele PSD şi, prin urmare, reprezintă principala legătură dintre PSD şi PNL. 100% a fost prezenţa în unele dintre comunele pe care le cuprinde colegiul lui Antonescu din Teleorman Liviu Dragnea i-a pus gând rău lui Victor Ponta. El vrea preşedinţia Camerei Deputaţilor pentru a obţine ulterior şefia PSD. Colegiul lui Antonescu, fruntaş la referendum Crin Antonescu va candida în colegiul 2 Senat din Teleorman, ce se suprapune peste colegiile 3 şi 6 de la Camera Deputaţilor. Colegiul lui Antonescu conţine Municipiul Alexandria şi numeroase comune, fiind unul preponderent rural. Analizând datele de la referendumul privind demiterea preşedintelui de pe 29 iulie, putem observa că multe dintre comunele ce fac parte din acest colegiu au fost "harnice" la capitolul prezenţă. Astfel, comuna Vârtoape a înregistrat o prezenţă de 105%, Vedea - 101% şi Botoroaga - 100%. Prezenţe de peste 90% s-a înregistrat şi în alte comune din colegiul 2 Senat, precum: Bujoru, Poroschia, Buzescu, Frăsinet, Gălăţeni, Necşeşti şi Peretu. De altfel, Teleormanul a fost unul dintre judeţele fruntaşe la prezenţă la referendumul de pe 29 iulie, iar implicarea în campania din Teleorman i-a adus lui Liviu Dragnea un dosar penal.
- EXCLUSIV EVZ. Miracolul de la Ciuperceni! Dragnea a înviat morţii la referendum
Influenţa lui Ponta în PSD, slăbită de manevrele baronilor Prin mutarea lui Antonescu în fieful lui Dragnea, acesta capătă acces şi la miniştrii PNL Mutarea lui Antonescu la Teleorman, în combinaţie cu ascensiunea lui Liviu Dragnea şi a baronilor locali în PSD va avea ca efect slăbirea influenţei preşedintelui Victor Ponta (foto) în propriul partid. Prin transferul lui Crin Antonescu în "echipa Dragnea", creşte potenţialul de negociere şi influenţa baronilor locali ai PSD, care nu mai depind numai de Ponta, ca premier, ci pot găsi portiţe la nivel guvernamental prin intermediul lui Antonescu şi al miniştrilor PNL controlaţi de acesta. Odată cu sporirea accesului la fonduri guvernamentale şi la factori de decizie la vârf, influenţa baronilor în PSD va creşte. Surse social-democrate au declarat pentru EvZ că Dragnea, care şi-a impus oameni în funcţii guvernamentale importante, are deja o influenţă considerabilă în partid, fiind principalul factor de decizie în privinţa candidaturilor în PSD. Un studiu GeoPol avertizează că, în acest context, acela care va deconta negativ "baronizarea administraţiei" este Victor Ponta, care nu va reuşi să-şi consolideze leadership-ul în partid. Riscul de imagine pentru USL se va manifesta mai degrabă postelectoral, mai subliniază documentul. "Influenţa baronilor locali din PSD va reintra rapid pe agenda publică internă şi externă, mai ales în momentul în care opinia publică va conştientiza că aceştia vor fi reuşit săşi planteze acoliţii în diferite poziţii cheie din administraţia centrală, în cazul predictibilei victorii USL la alegerile parlamentare din această iarnă", punctează studiul GeoPol. Ascensiunea baronului Dragnea Mircea Marian Un fost prefect de Teleorman, numit de PD, se antrenează să ajungă şeful deputaţilor Cariera politică a lui Liviu Dragnea a început în 1996, când Partidul Democrat s-a aliat cu ţărăniştii, în primul guvern Ciorbea. Liviu Dragnea, pe atunci bun prieten cu Adriean Videanu, conjudeţeanul său, a fost numit prefect al judeţului Teleorman. Ulterior, în 2000, el a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean. În acea perioadă, preşedinţii de consiliu erau aleşi indirect, de către consilieri. Nu a trecut mult timp şi Dragnea a trecut de la PD la PSD. Era vremea în care Adrian Năstase era premier, iar obiectivul să declarat era "destructurarea" formaţiunii conduse de Traian Băsescu. Din 2006, odată cu creşterea influenţei baronilor într-un PSD aflat în opoziţie şi lipsit de accesul la resursele bugetului central, Liviu Dragnea a fost ales vicepreşedinte al acestui partid.
- EVZ A AVUT DREPTATE. Baronul Dragnea vrea imunitate parlamentară. Va candida pentru un post de deputat
În 2009, a supravieţuit mai puţin de o lună în funcţia de ministru de Interne în guvernul PDL-PSD condus de Emil Boc. O ciocnire cu Mircea Geoană şi Marian Vanghelie în legătură cu numirea unui secretar de stat l-a obligat să demisioneze şi să revină acasă, la Alexandria. Tot din 2009, Dragnea este secretar general al PSD. Până în 2012, el a evitat problemele serioase cu justiţia, deşi suspiciuni au apărut periodic, iar averea sa este impresionantă. În 9 octombrie, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui şi a încă 67 de persoane, acuzate de fraude la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu. Liderii PSD s-au solidarizat cu el şi, în frunte cu Victor Ponta, s-au autodenunţat pentru faptul că au îndemnat alegătorii să vină la referendum. CITIŢI ŞI:
- Ministrul de Interne, Ioan Rus, şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, au demisionat. Rus: Au fost presiuni, începând cu Băsescu şi terminând cu Antonescu
- Băsescu: "Atât premierul Ponta, cât şi ministrul Rus, s-au aşezat într-un ridicol greu de comparat. Actualizarea listelor nu se face cu 'nea Vasile"
- MINI - RECENSĂMÂNT INSTANT. Cum vrea Ioan Rus să-i numere pe români: "Mă, Popescu Vasile există?"