Proteste masive anti-austeritate în 57 de oraşe spaniole

Proteste masive anti-austeritate în 57 de oraşe spaniole

Manifestaţii ample împotriva măsurilor de austeritate au fost organizate la Madrid şi în alte zeci de oraşe spaniole, demonstraţiile fiind convocate de zeci de organizaţii, printre care şi principalele sindicate spaniole, CC.OO şi UGT.

La manifestaţiile reunite sub numele de "Summit social" mii de persoane au ieşit în stradă, printre care şi reprezentanţi ai formaţiunilor politice de stânga, din opoziţie, din legislativul spaniol, ca să protesteze împotriva reducerilor şi tăierilor, precum şi împotriva proiectului de buget pentru 2013, recent prezentat de guvernul conservator, şi despre care sindicatele avertizează că va duce la mai multă recesiune.

Manifestanţii susţin că măsurile economice ale guvernului de la Madrid sunt "antisociale" şi arată, pe pancartele purtate, cum văd situaţia: "Mai mult şomaj, mai multe reduceri, mai puţină protecţie", sau "Vor să distrugă ţara! Trebuie împiedicaţi!". Protestele au loc duminică în 57 de oraşe spaniole, în ziua în care este marcată Ziua mondială a muncii demne şi care se desfăşoară anul acesta sub sloganul "Tineret fără locuri de muncă, o societate fără viitor".

Proiectul de buget pentru 2013, aprobat de executivul spaniol în urmă cu o săptămână, prevede tăieri ale cheltuielilor de 40 de miliarde de euro, şi porneşte de la premisa potrivit căreia cheltuielile scad cu 58% şi încasările la buget cresc cu 42%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Agerpres, proiectul prevede ca 63% dintre cheltuieli să fie destinate sectorului social, menţinerea salariilor îngheţate în sectorul public, restricţii la noi angajări (care vor acumula reduceri de 3,9% ale cheltuielilor în administraţie), reduceri ale bugetelor ministerelor (un total de 8,9%), dar şi creşterea capitolelor bugetare destinate plăţii pensiilor, a dobânzilor la datoria de stat sau burselor pentru studenţi, odată cu menţinerea şi înmulţirea impozitelor sau crearea unei agenţii independente pentru supravegherea transparenţei fiscale - toate pentru respectarea ţintei de deficit de 4,5% din PIB pentru 2013, ţintă care presupune noi reduceri totale de 13 miliarde de euro.

Guvernul conservator de la Madrid a dat asigurări că acest proiect de buget constituie calea pentru creştere economică, respectarea ţintei de deficit şi crearea de noi locuri de muncă, în condiţiile în care anul viitor se anunţă o nouă perioadă de recesiune, iar rata şomajului ar putea ajunge la 24,6%.