Sarmalele Reci: "Nu cântăm la concerte electorale, nu avem sânii, nici rochiţele necesare"
- Anca Simionescu
- 4 octombrie 2012, 18:15
După 20 de ani de muzică, trupa care cânta în 1995 "Ţara te vrea prost" nu se sfieşte să spună lucrurilor pe nume, ironizând derapajele de orice fel.
Prin cântece precum "Prostia la putere", "Ilici, ilici uber alles", "Nicu Ceauşescu preşedinte" sau "Ţara te vrea prost", "Sarmalele Reci" protestează. Iar protestul nu se încheie de vreo 20 de ani. Şi-au purtat revolta peste tot unde au fost invitaţi: în concerte, în cluburi, pe albume, dar, după cum spun Zoltán András, Emil Viciu, Gabriel Drăgan, Vladimir Săteanu, Mircea Horváth, membrii trupei, mai puţin la radiouri, unde li se cer piese de dragoste. În timp ce mulţi artişti se bucură că se va da startul concertelor cu iz politic, "Sarmalele Reci" dezvăluie de ce nu vor cânta niciodată în campanii electorale.
''Campaniile electorale sunt minunate, dar ne ocolesc cu foarte mare grijă. Şi chiar dacă tânărul politician, acum zece ani, mergea la un concert de rock şi cânta împreună cu noi, a fost între timp sfătuit să-şi revizuiască atitudinea şi a intrat în club. Nu mai poate să ne cheme pe noi, că nu-l lasă colegii din jur. Noi suntem "feriţi", slavă Domnului, să fim chemaţi la orice fel de concerte electorale. N-avem nici sânii necesari, nici rochiţele necesare", explică Zoltan Andras, solistul trupei "Sarmalele Reci". Sâmbătă, 6 octombrie, de la ora 14.30, "Digicult", emisiunea difuzata pe Digi24, îi are pe artişti invitaţi, la o discuţie despre societate, politică şi politicieni, dar mai ales muzică şi compromisuri.
"De fapt, are rost să înregistrezi un album, câtă vreme oamenii au un comportament destul de ciudat faţă de muzică? Adică se descarcă foarte mult de pe internet, sunt mai indiferenţi şi nu intră atât de des într-un magazin de discuri, nu mai vin la concerte unde se dau bani pe bilet, ci se duc în piaţă, la festivalul Berii. La care noi mergem destul de frecvent, deci constatăm pe propria piele: noi primim onorariul pentru prestaţia respectivă, dar cei care se află în faţa noastră n-au plătit niciun bilet. Şi, de multe ori, nici nu sunt foarte lămuriţi cine este pe scenă", mărturiseşte Zoltan Andras.