BOMBĂ LA HIDROELECTRICA. Statul nu a fost acceptat la masa credală şi poate pierde 120 de milioane de euro

BOMBĂ LA HIDROELECTRICA. Statul nu a fost acceptat la masa credală şi poate pierde 120 de milioane de euro

99,9% din creanţele statului la Hidroelectrica, deţinute prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Ministerul Economiei, nu au fost acceptate la masa credală decât condiţionat, potrivit reprezentantului administratorului judiciar, Remus Borza. Cele două instituţii ar fi depus declaraţii de creanţă însumând 536 milioane de lei, din care a fost admisă doar suma de 589.000 de lei.

"Diferenţa a fost admisă sub condiţie. ANAF a solicitat înscrierea la masa credală cu 144 milioane lei. Această creanţă a fost înregistrată sub condiţie. MECMA a solicitat cu 391 milioane lei. Suma a fost admisă sub condiţia soluţionării dosarului penal în care o serie de directori au fost trimişi în judecată împreună cu un fost ministru pentru subminarea economiei naţionale. Până nu se pronunţă instanţa, sumele solicitate de MFP prin ANAF şi de MECMA vor rămâne înregistrate sub condiţie", a declarat Borza, citat de Agerpres.

Admiterea creanţelor sub condiţie lasă practic statul în afara tabelului preliminar al creditorilor, iar dacă soluţionarea dosarelor menţionate nu va avea loc până la finalizarea dosarului de insolvenţă, cele două instituţii ale statului român riscă să nu mai primească niciun ban. Cel mai probabil, dosarul la care s-a referit administratorul judiciar este cel în care fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş este acuzat, împreună cu şase foşti sau actuali directori din Hidroelectrica, de complot şi subminarea economiei naţionale. Dosarul a fost trimis în instanţă în septembrie 2011, iar până acum nu s-a ajuns încă la judecarea pe fond a cauzei, astfel că soluţionarea sa ar putea veni peste încă 2-3 ani, mult peste termenul de 30 iunie 2013 avansat anterior de Remus Borza pentru finalizarea insolvenţei. Doar 65% din creanţe au fost admise Creanţele statului faţă de Hidroelectrica nu sunt singurele care nu au fost admise în tabelul creditorilor. "Băieţii deştepţi" ar fi depus declaraţii de creanţă însumând 870 de milioane de lei, potrivit lui Remus Borza, dar nu a fost admisă niciuna.

Din totalul de 5,4 miliarde de lei ceruţi de creditori, administratorul judiciar a admis doar 3,5 miliarde. Din acestea, circa 1,6 miliarde de lei sunt creanţe garantate, în principal ale băncilor, dintr-un total de 1,8 miliarde cerute. Restul creanţelor sunt ale creditorilor chirografari, care ceruseră în total aproximativ 3,1 miliarde de lei.

"Creanţele ce trebuie plătite se ridică la 3,5 miliarde lei. Se va face un grafic de plăţi cu reorganizarea societăţii şi apoi vor putea fi plătite aceste creanţe. 870 milioane lei au cerut băieţii deştepţi. Nu am aprobat nimic", a mai spus Remus Borza.