Un nou conflict între Vladimir Putin şi Europa. La mijloc sunt 10 miliarde de euro

Un nou conflict între Vladimir Putin şi Europa. La mijloc sunt 10 miliarde de euro

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat duminică "abordarea neconstructivă" a Bruxellesului, în contextul în care Comisia Europeană a deschis în această săptămână o anchetă împotriva gigantului rus Gazprom, suspectat de practici anticoncurenţiale, informează France Presse, citată de Agerpres.

"Considerăm că este o abordare neconstructivă", a declarat el într-o conferinţă de presă în ultima zi a summitului anual al Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) de la Vladivostok.

Totuşi, Vladimir Putin a respins ideea că ar exista un război comercial cu UE după ce Bruxellesul a anunţat deschiderea acestei anchete. "Avem relaţii extrem de calde şi constructive. Nu este un război comercial", a mai afirmat liderul de la Kremlin, citat de Reuters.

În acelaşi timp însă, preşedintele rus a spus că prin această anchetă Uniunea Europeană încearcă să mute pe umerii Gazprom o parte din povara financiară a subvenţiilor oferite ţărilor din Europa de Est. "Europa vrea să-şi menţină influenţa politică, dar în aşa fel încât să plătim şi noi puţin", a spus Putin. Acuzaţii de manipulare a preţurilor Gazprom menţine preţurile de piaţă în Europea de Est, însă Comisia Europeană încearcă să reducă preţurile pentru petrolul şi gazele ruseşti din regiune, ca în perioada sovietică, a mai afirmat Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Sper că situaţia va fi rezolvată fără probleme pentru Gazprom şi pentru UE", a adăugat preşedintele rus, precizând că ancheta nu este o surpriză, făcând referire la percheziţiile de la câteva sedii Gazprom din Europa care au avut loc anul trecut.

Comisia Europeană a anunţat marţi că a deschis o anchetă oficială împotriva Gazprom, suspectând gigantul rus că a împiedicat concurenţa şi a manipulat preţurile în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est extrem de dependente de livrările de gaze ruseşti. Gigantul rus riscă o amendă de 10 miliarde de euro.