A început MAREA SPĂLARE a Bacalaureatului: 20.000 de absolvenţi în plus faţă de 2011. Vlaston: "Corpul de Control să meargă la Giurgiu şi Constanţa!"
- Andreea Ciulac
- 3 septembrie 2012, 18:48
În comuna Hotarele, din Giurgiu, au absolvit 80% din candidaţi la Bacul de toamnă. Cine voia să ia examenul, acolo ar fi trebuit să dea. Discrepanţele imense dintre rezultatele celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat o pun pe Ecaterina Andronescu într-o situaţie jenantă. Zonele "fierbinţi" sunt Giurgiu, Mehedinţi, Constanţa, Suceava, unde promovabilitatea a atins valori anormal de mari pentru o a doua sesiune de Bacalaureat.
În încercarea sa de a explica această situaţie fără precedent, ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu nu a reuşit decât să înrăutăţească lucrurile. Potrivit acesteia, evoluţia spectaculoasă a elevilor care nu au promovat Bac-ul din vară se datorează meditaţiilor gratuite din şcoli, pentru care ministerul a mobilizat sute de profesori din toată ţara. În realitate, inspectoratele judeţene s-au plâns în mod public că sălile au rămas goale pe timpul vacanţei. În plus, cei mai mulţi dascăli au lucrat în regim de voluntariat, fără să li se dea sumele modice promis.
Ştefan Vlaston, expert educaţional, are însă o versiune care nu face cinste sistemului din care provine. "Există judeţe cu o cultură bine împământenită a fraudei la Bac, unde niciun ministru n-a avut curajul să intervină. M-am uitat de curiozitate la Giurgiu şi am văzut că un liceu amărât din comuna Hotarele deţine recordul: din 77 de candidaţi au promovat vreo 60, adică 80% reuşiţi!", crede Vlaston. Acesta dă exemplul centrelor de evaluare din Caraş-Severin luate la puricat, anul trecut, de către Corpul de Control al ministerului Educaţiei. Peste 100 de teze identice au fost atunci anulate, dar un singur caz nu a fost de ajuns pentru a stârpi mafia fabricanţilor de diplome de bac. "Dacă asta implică o bătaie prea mare de cap, ar trebui să recurgă la o metodă mai simplă: să trimită toate tezele de la Giurgiu la Sibiu, de exemplu, pentru recorectare, eventual cu profesori aduşi din alte oraşe. Nu-s mai mult de 1.200, intră toate într-o dubă. Sunt convins că nu o s-o facă, le este frică de ce ar putea să descopere, plus că ţin spatele universităţilor private, care au nevoie de clienţi", e soluţia găsită de Ştefan Vlaston.
O simplă comparaţie între cifrele sesiunilor de toamnă ale examenelor de Bacalaureat din 2011 şi 2012 arată că elevii români s-au "deşteptat" într-un an. În 2011, au absolvit Bacul, în cele două sesiuni (vară-toamnă), 117.000 de elevi. Anul acesta, numărul celor care au luat examenul a urcat la 134.000, iar după contestaţii e de aşteptat ca acest număr să mai crească cu câteva mii. 2011: 100.000 absolvenţi în vară şi 17.000 în toamnă
2012: 110.000 absolvenţi în vară şi 24.000 în toamnă (înainte de rezultatul contestaţiilor)