Sorin Ovidiu Vântu a fost pus sub acuzare într-un nou dosar
- Ionel Stoica
- 22 august 2012, 10:44
Sorin Ovidiu Vântu, împreună cu Octavian Ţurcanu, în calitate de împuterniciţi ai societăţilor off-shore Comac Ltd., Stone Com Ltd şi Elbahold Ltd, sunt acuzaţi de "iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.
Pe lângă SOV, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale şi faţă de Liviu Luca, alţi angajaţi din conducerea PSV Company (fosta Petrom Service) şi membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Salariaţilor din cadrul S.N.P. Petrom. "În fapt, s-a reţinut că învinuiţii au constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în scopul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul S.N.P. Petrom S.A. - Petrom, în modalitatea însuşirii, pentru societatea nerezidentă Elbahold Ltd., a unei părţi din activul patrimonial pe care-l deţinea, fapt realizat prin diminuarea participaţiei deţinute la S.C. Petrom Service S.A., de la 50% la 25% din acţiunile emise.
Pentru realizarea acestui obiectiv au fost utilizate sume de bani aparţinând Asociaţiei Salariaţilor din cadrul S.N.P. Petrom S.A. - Petrom şi ale membrilor acesteia. Urmare a activităţii infracţionale, patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul S.N.P. Petrom S.A. - Petrom a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 12.000.000 Euro", se arată în comunicatul DIICOT. Acest dosar este o disjungere din ancheta în care fostul director general al Petromservice, Gheorghe Şupeală, şi alte două persoane au fost trimişi în judecată pentru bancrută frauduloasă, într-un dosar legat de reorganizarea judiciară a companiei şi de plata unei tranşe de peste trei milioane de euro dintr-o creanţă falsă.
"Miza este zăcământul de zece miliarde de euro de la Budureasa", a declarat S.O.V. atunci când a fost arestat pentru devalizarea companiei Petromservice. Omul de afaceri a vrut astfel să sugereze că este vânat de autorităţi din cauza unei adevărate "comori", aflate în proprietatea PSV. Mina de calcar brucit de la Budureasa, din judeţul Bihor, este cunoscută încă dinainte de 1989. Această rocă este folosită în fabricarea cimentului refractar, a mortarelor, ceramicii etc. Din brucit se extrage însă şi magneziu, un metal valoros, utilizat în industria aeronautică şi cea producătoare de maşini.