Atac armat la un post de control din Peninsula Sinai, lângă graniţa cu Israelul. Cel puţin 15 poliţişti egipteni au fost ucişi

Atac armat la un post de control din Peninsula Sinai, lângă graniţa cu Israelul. Cel puţin 15 poliţişti egipteni au fost ucişi

Cel puţin 15 poliţişti de frontieră egipteni au fost ucişi ieri într-un atac contra unui baraj situat în peninsula Sinai, în apropiere de frontiera dintre Egipt şi Israel, au anunţat surse medicale şi din securitate.

Persoane îmbrăcate în beduini din Sinai au venit la bordul a două vehicule şi au deschis focul asupra barajului, făcând 15 morţi potrivit unei surse medicale, 15 potrivit unui responsabil din securitate.

Atacul s-a produs în apropiere de terminalul Karm Abu Salem /Kerem Shalom, în ebraică/, situat între Egipt şi Israel.

Peninsula Sinai, unde sunt concentrate staţiunile balneare cele mai profitabile din Egipt, este populată în mare parte de beduini mult timp marginalizaţi sub regimul lui Hosni Mubarak. Insecuritatea a crescut puternic acolo după căderea lui Mubarak în februarie 2011, aminteşte AFP, preluată de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a convocat duminică noapte o reuniune de urgenţă cu Consiliul Suprem al forţelor armate, după atacul soldat cu 15 victime, a anunţat televiziunea publică egipteană. Consiliul militar este condus de mareşalul Hussein Tantawi, care a fost şeful de facto al Egiptului după demisia sub presiunea străzii a lui Hosni Mubarak până la învestitura lui Morsi la sfârşitul lunii iunie.

Comandoul a pus apoi mâna pe două blindate egiptene şi a reuşit să pătrundă cu unul dintre ele pe teritoriul israelian în apropierea postului de frontieră Kerem Shalom, înainte de a fi neutralizat.

Situaţia din Sinai s-a deteriorat după revolta de la începutul anului 2011 şi a devenit şi mai delicată prin slaba prezenţă a armatei, ca urmare a demilitarizării acestui sector în conformitate cu acordurile de pace israelo-egiptene din 1979, aminteşte AFP. Israelul ştia despre atac Armata israeliană a ucis cinci membri ai comando-ului care a atacat duminică un post de trecere a frontierei dintre Israel şi Egipt şi a pătruns cu un transportor blindat pe teritoriul Israelului.

"Eram pregătiţi pentru că Shin Beth (serviciul de securitate internă) şi serviciile de informaţii militare ne-au furnizat informaţii ce ne-au permis să împiedicăm un atentat sângeros", a declarat generalul Yoav Mordehai, purtător de cuvânt al armatei, precizând că transportorul atacatorilor a fost atacat cu blindatele şi aviaţia după ce a pătruns în Israel.

Generalul israelian a afirmat că membrii comandoului fac parte din "elemente ale jihad-ului mondial bazate în Sinai", care a devenit un bastion al terorismului mondial din cauza controlului redus exercitat de Egipt. Armata egipteană are o prezenţă foarte redusă în această peninsulă deşertică întrucât acordul de pace israeliano-egiptean din anul 1979 prevede şi demilitarizarea acestei regiuni.

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat duminică seară că atacul arată "necesitatea ca autorităţile egiptene să lupte împotriva terorismului din Sinai şi să acţioneze ferm pentru a restabili securitatea". La rândul său, preşedintele egiptean Mohamed Morsi a afirmat că va prelua sub "control total" peninsula Sinai, unde situaţia s-a degradat după revolta care l-a înlăturat de la putere pe predecesorul său, Hosni Mubarak, la începutul anului trecut.