Pensionari, ghizi la Muzeul de Artă

Pensionari, ghizi la Muzeul de Artă

O doamnă în vârstă de 89 de ani, le va povesti timişorenilor picturile maestrului Corneliu Baba expuse la Muzeul de Artă din Timişoara.

Edith Alexa este cel mai în vârstă ghid al unui muzeu. Pensionara care peste câteva luni va împlini 90 de ani vine în faţa auditoriului cu propriile experienţe de viaţă, pe care le însăilează pe lângă istoriile din jurul picturilor celebrului pictor. Ea va fi acompaniată de Ion Iovescu, în vârstă de 66 de ani, după ce amândoi, alături de alţi pensionari beneficiari ai unui Centru de Zi pentru Vârstnici din Timişoara s-au pregătit, vreme de câteva luni, pentru a fi ghizi în Muzeul de Artă. Acum cei doi sunt gata să-şi preia misiunea şi le vor face un tur complet în expoziţia Corneliu Baba unor vizitatori care sunt beneficiari ai Centrului de Zi Alzheimer. Pensionara de 89 de ani este decana de vârstă a acestui inedit proiect. "Avantajul nostru este că doamna, născută în anii 20, are o sumedenie de poveşti din viaţa ei de atunci de spus audienţei. Ideea ghidării este ca, în funcţie de perioadele din care sunt operele lui Baba vizionate, ghizii noştri să povestească din experinţele lor de viaţă din aceleaşi momente, mai ales că au fost contemporani cu ele. Pe de altă parte, cei doi cunosc diverse istorii care au circulat în epocă despre picturile lui Baba, aşa că putem spune că, prin acest proiect, noi am folosit biblioteca vie", explică Marius Cornea, muzeograful care a iniţiat şi coordonat întreg proiectul.

Muzeul de Artă Timişoara şi Centrul de Zi pentru Vârstnici Sf. Constantin şi Elena din str. Telegrafului 6 invită publicul să participe la activităţile educativ-culturale cu totul aparte începând cu data de 24 iulie, între orele 9.00 - 10.30, în incinta Palatului Baroc din Piaţa Unirii, în cadrul unui proiect iniţiat de muzeograful Marius Cornea. "Acesta a pregătit în ultimele luni mai mulţi seniori din Centrul de Zi Sf. Constantin şi Elena pentru rolul de ghizi şi pentru a realiza un tur al expoziţiei permanente dedicate artistului Cornelui Baba (1906 - 1997). Astfel, marţi, 24 iuliede la ora 9, domnul Ion Iovescu (66 ani) şi doamna Edith Alexa (89 ani) vor împărtăşi beneficiarilor Centrului de Zi Alzheimer din str. Vasile Alecsandri poveştile unor picturi realizate de maestrul Baba", dezvăluie realizatorii evenimentului.

Corneliu Baba s-a născut în anul 1906 la Craiova. A fost al treilea fiu al unui pictor de biserici. A copilărit în Caransebe, iar din 1926 s-a mutat la Bucureşti pentru a se înscrie la Academia de Arte Frumoase şi la Facultatea de Litere şi Filozofie. După un singur semestru, a abandonat studiile la Academia de Arte Frumoase, declarându-se descurajat de profesori şi climat. În 1930 a terminat Facultatea de Litere şi Filozofie, unde a avut ocazia să asiste la cursurile susţinute de Nae Ionescu, P.P. Negulescu sau Tudor Vianu. Anii următori i-a petrecut în Timişoara, unde a intrat în contact cu un grup de artişti tineri progresişti şi protestatari de ale căror atitudini şi abordare artistică se dezice în scurtă vreme. În 1934 a avut prima sa expoziţie de pictură. Georgeta Petrovici Foto Adi Pîclişan

Ne puteți urmări și pe Google News