Campania "Eroul EVZ". Salvează copii din sărăcie şi le croieşte cariere
- Irina Marinescu
- 6 iulie 2012, 23:32
Un fost profesor de la Liceul "Negruzzi" din Iaşi a creat ceva unic în România. Foştii elevi care au servicii bănoase susţin material pe cei care vin după ei.
La Colegiul Naţional "Costache Negruzzi" din Iaşi, unul dintre cele mai bune din ţară, există o bursă care nu are corespondent în niciun alt oraş din România. E un lanţ uman în această poveste, un fel de "fă bine şi dă mai departe" întins pe mai multe generaţii, an după an şi pe o distanţă de mii de kilometri. Totul în amintirea unui dascăl care a ajuns un mit, o stare de spirit care pluteşte deasupra şcolii, deasupra oraşului, deasupra elevilor ce îi şoptesc numele cu respect: Traian Cohal. Au fost săraci iar Cohal a scos oameni din ei
Profesorul nu mai predă matematică de mulţi ani, însă performanţele elevilor "lucraţi" de Cohal a rămas un standard în "Negruzzi". Dascălul mai avea ceva special: afinitatea pentru elevii săraci, dar silitori la învăţătură. Purta campanii umanitare pentru a-i susţine material. Traian Cohal îi selecta de mici şi îi aducea la unul dintre cele mai elitiste licee din Iaşi. Au fost copii care au ajuns din zloată în topul inteligenţei mondiale. Au fost recrutaţi în Silicon Valley sau au ajuns matematicieni de top în universităţile americane. Îi găsiţi pe Facebook, mulţi dintre ei au demarat un lanţ uman, strângând bani pentru alţi copii sărmani, dar inteligenţi. E bursa de matematică, plătită anual pentru patru copii care sunt foarte buni la acest obiect. Este bursa "Traian Cohal", iar profesorul ţine şi acum contactul cu protejaţii lui. Bursierele de anul acesta sunt patru eleve de liceu. "Toate au terminat primul semestru cu 10, sunt impresionat. Nu-şi bat joc de şansa ce li s-a oferit", spune profesorul Cohal şi faţa i se luminează. "Îl simt ca pe un tată adoptiv"
Salvarea prin educaţie - este crezul profesorului. "Am exemple de copii care au ajuns la Intel, Microsoft şi au plecat din sărăcie", afirmă dascălul. Alexandru Pelin este unul dintre ei. Acum este profesor universitar în SUA. "În clasa a 8-a nu mai aveam bani să stau în cămin şi a trebuit să fac naveta de la Vlădeni (la 35 km de Iaşi - n.r.). Mă trezeam la 4 dimineaţa. Profesorul Cohal a mers la conducerea şcolii, i-a criticat şi mi-a obţinut un loc în cămin. Dacă nu era el, mă ratam. Îl simt ca şi cum ar fi tatăl meu adoptiv", povesteşte, din America, profesorul Alexandru Pelin.
El şi alţi foşti elevi s-au sunat şi, de la mii de kilometri distanţă, au hotărât să finanţeze anual întreţinerea a patru elevi. "Fiecare dăm o parte din salariile noastre pentru aceste burse. Până acum, în 2012, am donat 6.500 de dolari", explică Ioan Sauciuc, alt fost elev al lui Traian Cohal, care acum lucrează la Intel. Elevii primesc bani de haine, cărţi, de cazare, alimente şi tot ce le este necesar. Sunt tineri cu un IQ foarte ridicat şi care, fără aceste burse, n-ar ajunge niciodată la carierele pe care le merită. "Toate bursierele au terminat semestrul cu 10, sunt impresionat. Nu-şi bat joc de şansa primită." Trian Cohal, profesor de matematică
Microsoft a dublat suma când a auzit de ideea bursei
Finanţatorii spun că aceasta va avea o progresie geometrică. Lanţul nu se va rupe
"Bursa a apărut ca un omagiu adus unui om care ne-a ajutat să ne croim un drum prin viaţă. Ne-am angajat să susţinem această bursă până la sfârşitul vieţii noastre. E o progresie geometrică, cei pe care îi ajutăm noi îi vor ajuta pe alţii şi tot aşa...", explică Ioan Sauciuc.
Zeci de mii de dolari au ajuns până acum la matematicienii susţinuţi prin bursa "Cohal". Inclusiv Microsoft s-a implicat în susţinerea acestor elevi, dublând suma strânsă într-o singură zi. "Mergem la întâlniri cu aceşti copii, îi provocăm să ne povestească despre planurile lor de viitor. Când ne însoţeşte domnul profesor ne simţim ca şi cum timpul s-ar fi oprit în loc, parcă am fi toţi copiii pe care profesorul i-a învăţat matematică", povesteşte Dorin Lucache, ajuns profesor la Universitatea Tehnică Iaşi. "Vom face la fel când vom fi mari"
Primul elev care a beneficiat de bursa Cohal este acum student la Informatică.
"Pentru noi este o rampă de lansare către lumea intelectuală, nu cred că ni se putea întâmpla ceva mai bun. Vrem să facem acelaşi lucru când vom fi mari, să dăm ocazia unor copiii săraci să meargă la şcoală. Profesorul Cohal ne-a învăţat cât de important este să te gândeşti la binele altora", spune Mara Strungaru, una dintre elevele care beneficiază de bursă.
Profesorul Traian Cohal a ţinut să mulţumească celor care s-au implicat în proiect.