Traian Băsescu, în Parlament, la citirea cererii de suspendare a sa: Premierul pe care l-aţi furnizat este cunoscut în Europa ca "premierul copy-paste"

Traian Băsescu, în Parlament, la citirea cererii de suspendare a sa: Premierul pe care l-aţi furnizat este cunoscut în Europa ca "premierul copy-paste"

Preşedintele Traian Băsescu, prezent în Parlament la citirea documentului prin care se cere suspendarea sa din funcţie, le-a cerut reprezentanţilor USL să continue procedura, însă respectând Constituţia, şi dacă acest lucru se va întâmpla, atunci le va mulţumi că i-au creat condiţiile pentru a merge în faţa poporului. Totodată, şeful statului a spus că îşi doreşte ca la referendum să fie votat de pensionarii cărora le-au crescut pensiile, şi a acuzat PSD şi PNL că doresc subordonarea justiţiei şi a instituţiilor statului. Votul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu va avea loc mâine. Şeful statului a anunţat că va fi prezent la dezbaterea de mâine, când va demonta acuzaţiile care i se aduc.

UPDATE 12.41. Vasile Blaga a criticat procesul de votare prin care a fost respinsă cererea PDL de formare a unei comisii de anchetă pentru cererea de suspendare a Preşedintelui, susţinând că nu a fost cvorum:"Trebuia votul majorităţii de 217 în  loc de 216". UPDATE 11.47. Şedinţa comună s-a încheiat, Valeriu Zgonea anunţând că la ora 12.00 va avea loc o şedinţă extraordinară a Camerei Deputaţilor. UPDATE 11.43. Deputatul independent Marian Săniuţă acuză că a cerut să i-a cuvântul timp de un sfert de oră şi nu i s-a dat.   UPDATE 11.42. Parlamentarii USL protestează vehement şi s-au ridicat să plece din sală. UPDATE 11.40. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader îl acuză pe Valeriu Zgonea că a încălcat şi bunul simţ nu doar Regulamentul pentru că nu i-a acordat cuvântul pe procedură înainte de vot. UPDATE 11.38. Curtea Constituţională trebuie să dea avizul consultativ pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu până mâine, 6 iulie, ora 12.00. UPDATE 11.36. Deputatul Marius Dugulescu a ţinut să intervină pentru a preciza că nu a părăsit niciodată grupul PDL şi că a activat în continuare în acesta. Deputatul Dugulescu anunţa în 20 aprilie că demisionează din PDL şi se înscrie în PNL. UPDATE 11.35. Liberalul Eugen Nicolăescu susţine că nu pot avea loc decât luări de cuvânt pe procedură şi nu declaraţii politice. Îi cere preşedintelui de şedinţă să supună la vot propunerile privind teremenul în care trebuie să se pronunţe Curtea Constituţională. UPDATE 11.32. Vasile Blaga întreabă cât este cvorumul. Zgonea îi răspunde că este de 217, iar Blaga aminteşte că au fost anunţate 216 voturi. Preşedintele de şedinţă susţine însă că voturile împotrivă se aduncă cu cele care au fost abţineri şi că propunerea PDL privind înfiinţarea unei comisii de anchetă a fost respinsă. UPDATE 11.29. Ioan Oltean spune că teremenul de 24 de ore în care i se cere Curţii Constituţionale să se pronunţe este prea scurt. Acesta aminteşte că la suspendarea din 2007 Curtea s-a pronunţat în două săptămâni, termen care ar trebui dat şi acum.  UPDATE 11.24. Se supune la vot propunerea de a se constitui o comisie comună de anchetă aşa cum prevede Regulamentul. S-a respins cu 216 voturi împotrivă şi 19 abţineri. UPDATE 11.20. Deputatul PDL, Cezar Preda: "Toată lumea este convinsă că nu este corect ca un grup să ceară şi votul să decidă prin majoritatea să se facă sau nu comisia. Pentru un plagiat aţi făcut patru comisii. Pentru suspendarea şi demiterea preşedintelui nu faceţi o comisie? Nu e corect şi nu sunteţi oameni serioşi".  UPDATE 11.15. Deputatul Ioan Oltean a cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă. UPDATE 11.05. După discurs, Traian Băsescu părăseşte sala de plen. Mai întâi, dă mâna cu Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea. Parlamentarii PDL îl aplaudă în picioare. USL stă în bănci în linişte. UPDATE 10.58, Traian Băsescu: 

  • Azi voi face o scurtă prezentare, urmând ca mâine să-mi prezint punctul de vedere.
  • Vă mulţumesc anticipat pentru invitarea mea la dezbaterea a documentului prezentat.
  • Nu contest dreptul parlamentarilor de a demara suspendarea mea. E  un drept constituţional, cred în acest mod de a-l valida sau invalida pe preşedintele României intr-un moment in care majoritatea parlametnară consideră că trebuie s-o facă. Ceea ce nu cred însă: nu cred că procedura prin care acest drept constituţional e exercitat poate avea fisuri sau abuzuri. 
  • În ce priveşte documentul ce mi-a fost adus la cunoştinţă aseară. Apreciez că are patru mari obiective, dintre care trei de fond si unul conjunctural.
  •  Primul e punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului, în mod deosebit a justiţiei .
  • Al doilea obiectiv- subordonarea tuturor instituţiilor statului către partid prin incălcarea gravă a Constituţiei şi legilor.
  • Al treilea obiectiv- legat de nepunerea in aplicare a refeendumului din noiembrie 2009 prin care poporul, în numele căruia PNL şi PSD afirmă că au declanşat suspendarea, a votat cu 85% pentru Parlament unicameral şi 300 de parlamentari 
  • Acestea sunt motivele de fond pentru care doriţi suspendarea
  • Primul-ministru pe care l-aţi furnizat este deja recunoscut în toată Europa şi dincolo de Ocean ca prim-ministrul copy-paste. A mai apărut o problemă de ultimă oră privind în CV-ul primului-ministru: Toţi îl ştiam masterand la Universitatea de la Catania, dar miercuri au apărut în presă informaţii că nu ar fi absolvit niciun masterat acolo.
  • Mulţi dintre dvs credeţi că instituţiile statului mai sunt ca în anul 2004.
  •  Vă inşelaţi amarnic. Sunt 8 ani de când, cu migală, cu perseverenţă, s-a construit independenţa justiţiei faţă de politic.
  •  Ştiu că aveţi probleme de neînţeles legate de acest lucru. Am văzut şi afirmaţiile făcute de unul din liderii spirituali ai USL- Dan Voculescu: "Trebuie să controlăm justiţia".
  • Această vreme a trecut. Nu puteţi să întoarceţi realitătile instituţiilor la modul de supunere din anul 2000-2004.
  • Tentativa dvs de a acapara toate funcţiile de decizie în nominalizarea înalţilor demnitari ai sistemului de justitie e greşită, poate să eşueze la referendum.
  • Îmi reproşaţi declaraţiile pe care le-am făcut, şi eu sunt la fel de liber ca orice parlamentar să fac declaraţii.
  • Ţin să le mulţumesc românilor că şi-au salvat de la puternică criză ţara prin propriile sacrificii.
  • Aud că am tăiat eu pensiile.
  • Ştiu că prin dese declaraţii s-a reuşit propoagarea acestei convingeri şi către pensionari. Mi-aş dori ca la referendum să fiu votat de pensionarii care nu au pierdut nimic la pensii sau care au dobândit în plus, precum şi de cei ce au dobândit pensii sociale.
  • Cred că în sală sunt oameni care participau la şedinţe de Coaliţii, la care eu nu am participat niciodată. Nimeni nu poate spune că m-am dus să dau cu pumnul în masă la cei din coaliţia de guvernare
  • Sper că voi avea ocazia să răspund punct cu punct celor aflate în sesizare. Până atunci, aş vrea să vă atenţionez că nimeni nu va veni să ne facă ordine în România.
  • Avem obligaţia să ne facem noi ordine în funcţionarea instituţiilor(din rândurile USL se aude" da, începem cu tine!"), iar prin procedurile pe care Guvernul le-a aplicat în 45 de zile arată că sunt dispuşi să dea lovituri. Fie că vorbim de transformarea Monitorului Oficial în gazeta de perete.
  • Fac un apel la dumneavoastră, continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare a preşedintelui României, respectând toate instituţiile statului, toate procedurile şi Constituţia României şi atunci nu veţi avea din partea mea niciun fel de reproş, ba dimpotrivă, vă voi spune mulţumesc, mi-aţi creat condiţiile legale să merg în faţa poporului
  • Nu aţi vrea cu ocazia referendumului de validare sau invalidare a preşedintelui să organizaţi şi referendum pentru validarea noii Constituţii, în care să introduceţi doar atât: Parlament unicameral şi 300 de parlamentari? Din băncile USL s-au auzit huiduieli, PDL aplaudă.
  •  Puteţi face într-o sesiune extraordinară numai această modificare la Constituţie.
  •  Acum vă respect pentru că aţi declanşat o procedură constituţională, aş vrea să fie şi corectă, dar vă voi respecta de două ori dacă odată cu referendumul de invalidare sau validare a preşedintelui României, veţi supune votului poporului şi modificările la Constituţie, cu Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Vă asigur de tot respectul meu.

UPDATE 10.12. Şedinţa de plen a început, este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Acesta a anunţat că sunt prezenţi 306 parlamentari. Preşedintele Traian Băsescu a fost aplaudat de parlamentarii democrat-liberali la intrarea în sală. Deputatul Iosif Blaga şi senatorul Gheorghe David şi-au anunţat întoarcerea în rândurile PDL. Cei doi îşi anunţaseră trecerea la PSD zilele trecute.

Gheorghe David a anunţat că, în urma evenimentelor din ultimele zile, nu îşi mai poate continua activitatea în grupul parlamentar al PSD. "Mă simt nevoit să anunţ că postura mea, în continuare, va fi aceea de a activa în grupul parlamentar al PDL", a spus acesta. Totodată, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a anunţat că şi deputatul Iosif Blaga s-a reîntors în PDL. Mai mult, Toader a cerut  ca la prezidiu să existe un secretar şi din partea Opoziţiei, în persoana lui Gheorghe David.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 10.09 Traian Băsescu merge singur spre sala de plen. În spatele lui se află Crin Antonescu şi Vasile Blaga. Întrebat dacă i se pare constituţional demersul USL, şeful statului a spus că ,,asta numai Curtea Constituţională poate decide".

Până acum, când şeful statului venea în Parlament, era însoţit, întotdeauna, de Roberta Anastase, şefa Camerei Deputaţilor, şi de Vasile Blaga, preşedintele Senatului.

UPDATE 10.06. Senatorii şi deputaţii sunt invitaţi să intre în sala de plen

UPDATE 10.02 Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, preşedinţii celor două Camere, l-au întâmpinat pe şeful statului, aşa cum prevede protocolul în situaţia în care preşedintele vine în Parlament.

Cei trei au intrat într-o sală de protocol, unde vor aştepta să înceapă şedinţa plenului. Printre cei care l-au însoţit pe şeful statului s-au mai aflat consilierii lui Traian Băsescu, Daniel Funeriu şi Sebastian Lăzăroiu. Antonescu, Zgonea, Băsescu şi consilierii săi au la dispoziţie câteva minute pentru a discuta, înainte de începerea şedinţei.

UPDATE 9.00 Senatorii şi deputaţii au început să sosească în Parlament. Ei se reunesc, astăzi, într-o nouă şedinţă de plen extraordinară, pentru a se da citire solicitării USL privind revocarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Conducerile celor două Camere, convocate de USL, au hotărât, ieri, ca sesiunea extraordinară pe tema suspendării preşedintelui să aibă loc în zile de 5 şi 6 iulie.

Preşedintele Traian Băsescu va fi prezent la şedinţa de plen de azi, liderul PNL, Crin Antonescu, precizând ieri că şeful statului, în cazul în care doreşte, după citirea propunerii, poate să vorbească în Parlament şi să prezinte un punct de vedere faţă de acest document.

La şedinţa de mâine, şeful statului are dreptul, spre deosebire de iniţiatori sau de grupurile parlamentare, să intervină de câte ori doreşte în dezbatere.

Potrivit calendarului suspendării, astăzi se va da citire solicitării USL privind suspendarea şefului statului, urmând ca dezbaterea şi votul asupra cererii să aibă loc într-o altă şedinţă, programată pentru mâine.  Preşedintele poate fi suspendat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Această majoritate ar fi de 218 voturi, întrucât totalul deputaţilor este acum de 310, iar cel al senatorilor de 124.

Documentul va fi trimis tot astăzi la Curtea Constituţională, unde va primi un aviz. Avizul dat de CCR va fi unul consultativ, întrucât Guvernul, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, a luat acestei instituţii dreptul de a se mai pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului.

Liderul PNL, Crin Antonescu a precizat, ieri, că Parlamentul va propune un termen de aproximativ 24 de ore Curţii pentru a elabora avizul.

"Noi le vom propune un termen de circa 24 de ore pentru ca în cursul zilei de vineri, în partea a doua a zilei, să putem avea acest aviz, fie că el este pozitiv, favorabil, fie că el este negativ, e un aviz pur consultativ, în momentul în care ţinem şedinţa", a spus el. Întrebat dacă va fi continuată procedura de suspendare fără aviz, dacă acesta nu va fi dat în termenul fixat de Parlament, Antonescu a răspuns afirmativ.

"Fiind un aviz consultativ, nu poate împiedica derularea lucrurilor, dar eu am convingerea că nu vor fi probleme în această privinţă, Curtea se va pronunţa în acest interval", a spus Antonescu.

Urmează referendumul

Procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu presupune ca, după votul majorităţii senatorilor şi deputatilor, aceasta să fie validată de populaţie printr-un referendum. Ieri, s-au înaintat două date posibile pentru organizarea referendumului, 15 sau 22 iulie.

Traian Băsescu se confruntă pentru a doua oară cu un vot, în Parlament, de suspendare a sa din funcţie, după cel din 19 aprilie 2007. Decizia de atunci a Legislativului, luată cu 322 de voturi pentru şi 108 împotrivă din cei 430 de parlamentari prezenţi, a condus pentru prima dată în istoria post-decembristă la organizarea unui referendum prin care cetăţenii cu drept de vot au fost chemaţi la urne să se pronunţe dacă îl mai doresc preşedinte pe Traian Băsescu. În urma referendumului din 19 mai, 74,48% dintre participanţii la vot, respectiv 6.059.315 de persoane, au votat împotriva demiterii lui Traian Băsescu, iar 24,75%, adică 2.013.099 de persoane, au votat pentru demiterea acestuia.

Pe repede înainte Graba celor de la USL de a redacta  cererea de suspendare, ce va fi citită astăzi, este evidentă din greşelile pe care acest text le conţine. Erorile nu sunt greu de descoperit, ele pornind chiar din formula de adresare către preşedintele Camerei: "Stimată Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea". Textul continuă cu alte dezacorduri şi greşeli de logică.

Citiţi AICI cererea USL de suspendare a preşedintelui: cele şapte capete de ACUZARE şi cele zece ABERAŢII pe care le conţine

Evz.ro va transmite astăzi, din Parlament, cele mai importante momente ale dezbaterii şi informaţii din culisele suspendării preşedintelui.

CITIŢI ŞI:

  • Traian Băsescu, suspendare în bătaie de joc
  • România, trezeşte-te! Mineriadă parlamentară în beneficiul USL
  • Traian Băsescu: "Ţinta finală a majorităţii parlamentare este punerea sub control a Justiţiei" | VIDEO
  • USL neagă ceea ce Crin Antonescu a spus cu gura lui: "Miza principală este schimbarea judecătorilor CCR"
  • Guvernul a restrâns atribuţiile CCR. Preşedintele poate fi suspendat fără avizul Curţii