DEZVĂLUIRE. Românii mănâncă PÂINE CU SOIA, aşa cum se mânca pe vremuri salam cu soia
- Georgeta Petrovici
- 15 iunie 2012, 18:34
Pâinea integrală de la Vel Pitar, considerată printre cele mai sigure din punct de vedere alimentar, conţine şi făină de soia, în mod misterios. Brutarii tradiţionalişti spun că nu o folosesc, dar experţii din industria alimentară spun că ajută să nu se fărâmiţeze pâinea.
Pâine integrală de la Vel Pitar conţine, printre ingrediente şi făină de soia. "Este fără E-uri, fără conservanţi", te îmbie eticheta, dar cumpărătorii sunt nelămuriţi: de ce e nevoie de soia în pâine?
Primul răspuns care vine de la producători este că păstrează secretul asupra modului de întrebuinţare a făinii de soia: "Este o cantitate o cantitate foarte mică. Nu putem preciza cantitatea, ţine de reţeta noastră", a declarat reprezentanta de marketing a companiei.
Un brutar independent din Timişoara, care încă face pâine la scară mică, spune că nu a auzit de soia în acest aliment de bază până acum, deşi se ocupă de panificaţie de aproape 20 de ani: "Eu nu folosesc şi nu ştiu la ce ajută", a spus Ovidiu Ciuhandu.
Alţi specialişti ştiu însă la ce e bună soia în pâine: "Are efect de îmbunătăţire a aromei şi culorii pâinii. Soia măreşte şi valoarea biologică a proteinelor, datorită aportului de lizină pe care-l aduce", explică profesorul Ersilia Alexa, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului.
Dar principalul efect urmărit de brutari este faptul că pâinea cu soia nu se mai fărâmiţează. "Făina de soia are capacitatea de reţinere a apei mai mare decât făina de grâu şi ajută la întărirea glutenului", a dat lămuriri profesorul universitar.
CUM SE FACE "CARNEA DIN SOIA"
Salamul cu soia n-a dispărut odată cu Ceauşescu. E dintotdeauna în galantare
Pe vremea lui Ceauşescu se mânca salam cu soia, era unul dintre simbolurile societăţii comuniste. A rămas ce mai blamat produs alimentar după Revoluţie şi o formă de diferenţiere între cei care au suferit şi cei care au "huzurit": "Tu n-ai mâncat salam cu soia, ca noi", era un slogan la modă după Revoluţie. În galantare, totul devenise din carne, soia fiind pusă la stâlpul infamiei.
Supriză, soia n-a dispărut niciodată din mezeluri: "Toate semipreparatele ieftine conţin proteină de soia adăugată. Soia se foloseşte pentru a înlocui carnea", dezvăluie un specialist din industria cărnii.
E reprezentare simplă a întregului proces tehnologic: 80% din carnea de pe carcase se foloseşte pentru specialităţi (muşchi, pastrame, rulade etc.), iar ce rămâne se bagă în salamuri. Se adaugă slănina, apă, grăsimi hidrogenate şi făină de soia. Bineînţeles nu lipsesc coloranţii şi condimentele naturale sau sintetice. După omogenizare, totul are gust de carne. FACE BINE LA SĂNĂTATE
Soia, o leguminoasă universală, cu aport hipoglicemic şi foarte ieftină
Soia prezintă indice glicemic scăzut fiind recomandat în dieta hipoglucidică. În obţinerea alimentelor dietetice, un rol important îl au utilizarea leguminoaselor pentru boabe (mazăre, fasole, linte, naut) şi soia. În Rusia este folosită făina de soia, în diferite sortimente dietetice, în doze de până la 20%, pentru copii sau sportivi. În biscuiţii dulci este indicată folosirea unor doze cuprinse între 15% şi 25% de făină de soia.