Un deputat ungar şi-a făcut test de "puritate rasială" care atestă lipsa strămoşilor evrei sau romi

Un deputat ungar şi-a făcut test de "puritate rasială" care atestă lipsa strămoşilor evrei sau romi

Consiliul Ştiinţific al Sănătăţii (ETT), care asistă guvernul ungar pe probleme de sănătate, a sesizat biroul procurorului general după ce un deputat al partidului de extremă dreapta Jobbik şi-a făcut un test genetic care îi certifică "puritatea rasială".

"Am sesizat biroul procurorului pentru că suntem de părere că activitatea laboratorului Nagy Gén (care a efectuat testul) este ilegală", a declarat pentru AFP prof. dr. Jozsef Mandl, secretar al ETT.

"Am informat, de asemenea, guvernul, deoarece considerăm că o asemenea practică este inacceptabilă şi de neconceput, atât din punct de vedere legal cât şi profesional", a adăugat acesta.

În martie, pagina de internet de extremă dreapta kuruk.info a publicat copia unui certificat de la cabinetul medical de cercetare genetică Nagy Gén Diagnosztika. Acesta atesta faptul că un deputat al formaţiunii Jobbik, al cărui nume nu a fost dezvăluit, nu are "nicio urmă genetică a unor strămoşi evrei sau romi".

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul Ştiinţific al Sănătăţii a denunţat "o farsă" ştiinţifică. "Este de datoria Consiliului de a lupta împotriva unor asemenea iniţiative", a adăugat secretarul ETT.

"Concluziile testului societăţii Nagy Gén sunt nefondate din punct de vedere profesional şi innaceptabile din punct de vedere etic", a mai precizat prof. dr. Jozsef Mandl.

Partidul de extremă dreapta Jobbik a obţinut 17% din voturi la alegerile legislative din 2010, înregistrând cele mai bune rezultate în regiunile cele mai sărace din nord-estul ţării, care au o puternică minoritate romă, cu un discurs antisemit şi împotriva romilor.