BACALAUREAT 2012. POTOP de "experimentaţi" la examen! Vezi ce s-a întâmplat la proba orală de limba română!
- Andreea Ciulac
- 11 iunie 2012, 22:32
În multe dintre liceele bucureştene, prima probă orală a bacalaureatului, cea de limba română, s-a desfăşurat ca o întâlnire între prieteni: cu profesori de la clasă, în ţinute comode şi fără stres.
La Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" bacalaureatul a început cu un sfert de oră întâziere. La 12 punct, ora anunţată de ministerul Educaţie pentru începerea oficială a examenului, câţiva elevi se uitau la o uşă zăvorâtă, în timp ce o secretară slăbuţă încerca un set de chei. "Hehei, ce faci? Eşti pe sistem turbo, iei experimentat?", îl întâmpină grupul pe un băiat înalt, îmbrăcat ca de stradă. De altfel, asta e "uniforma de bac" a tuturor candidaţilor: tricou lejer de bumbac, jeanşi plus converşi ori sandale fără toc. Discuţiile? Ca de oameni mari. Unii contestă rezultatele alegerilor, alţii îşi fac cruce că unul ca Robert Negoiţă a câştigat la sectorul 3. În câteva minute apare şi asistenta, o femeie durdulie între două vârste, care le arată unde să-şi lase ghiozdanele şi telefoanele. "Altfel vedeţi voi!", îi dojeneşte ea. La 12.15 intră prima serie de elevi. Asistenta face pe santinela. În mai puţin de zece minute, uşa se deschite cu chiote şi două fetişcane tăbărăsc afară, îmbujorate şi vesele peste măsură. "A fost super tare. Am luat experimentat, ca toată lumea! Mi-a căzut ceva uşor, stilul beletristic! Nici n-am băgat de seamă camera, era de aia web", se bucură una dintre eleve.
Nici la "Ion Creangă", liceu aflat chiar în curtea secţiei de poliţie a sectorului 4, n-a fost dictatură. Portarii nu se sinchiseau să verifice cine-i venit să dea bacalaureatul şi cine nu, ocupaţi să moţăie pe scaunele de la intrare. Aici însă elevii erau ceva mai dichisiţi, asortaseră la jeanşi o cămaşă albă sau neagră. "Bă vere, experimentat mi-a dat! Îţi puneau ei întrebări să te ajute. Eu chiar nu prea ştiam ce să zic la stilul epistolar, se uita aia din comisie aşa la mine şi până la urmă mi-a dat maxim", vorbea la telefon un băiat proaspăt ieşit din examen.
(CRISTIANA MAZILU) La Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti emoţiile nu îşi au locul între elevii care dau anul acesta bacalaureatul. Vin degajaţi la liceu, se uită pe lista de repartizări şi îşi văd de drum."Nu am emoţii, nimeni nu are emoţii" , spune o elevă chicotind. A venit împreună cu alte trei colege. Sunt vesele, au părul despletit şi un sacou azvârlit peste un tricou simpatic. Zâmbesc către camere şi grăbesc pasul, nu înainte de a ne arăta semnul păcii. În urmal lor, o altă colegă este încurajată de mamă, chiar înainte de a se da jos din maşină. Antonia Bogatul s-a pregătit intens pentru examen, a învăţat şi a făcut meditaţii, motiv pentru care nici nu concepe să nu obţină o notă mare. " S-a pregătit destul de bine. Am emoţii, ca orice părinte, dar sunt sigură că se va descurca", spune Liliana, mama Antoniei, care am promis că fata va fi recompensată pe măsura efortului depus." Primesc jumătate de firmă", şopteşte copila. La o aruncătură de băţ de "Sfântul Sava", lucrurile nu sunt cu mult diferite. Elevii Liceului Economic "Virgil Madgeanu" sunt nerăbdători, dar deloc emotivi. Mai toţi au avut grijă să fie prezentabili în faţa comisiilor evamluatoare. Purtau câmăsi albe, elegante, iar părut arăta impecabil. La intrarea în liceu doi elevi s-au postat drept pe scări. Unul de a 11-a şi Marius, programat pentru ora 15. "Eu nu am învăţat nimic", mărturiseşte el senin. "Aseară am citit pentru prima dată stilurile funcţionale. Dar tre' să fii prost să nu faci la oral. La primul subiect îţi dau totul în paranteză. Mai trebuie să ştii să faci un text argumentativ. Eu zic că ştiu să bat câmpii bine", se arată brav elevul. Aproape de ora unu au ieşit victorioşi primii elevi. Zâmbitori şi uşuraţi de povara primei probe se grăbesc să plece acasă. Mai toţi au fost catalogaţi drept experimentaţi. "Dacă învăţai genurile funcţionale şi ştii să te exprimi, să conturezi un text argumentativ, nu ai probleme. Subiectele au fost uşoare. Eu am avut mari emoţii, mai ales cu tot ce auzisem. Ne-au speriat toţi că va fi foarte greu, că se trece greu, dar subiectele au fost medii", spune Denisa, una dintre primele persone care au ieşit de la proba de limba română. Ei i-a picat un articol de presă, în care se vorbea despre diverse opere literare. La punctul doi a trebuit să facă un text argumentativ privind promovarea literaturii. A făcut bine, la fel şi cei care au ieşit în urma tinerei.