ANTRENAŢI SĂ REUŞEASCĂ: Repetenţii la Bac, gata să devină campionii de mâine
- Andreea Ciulac
- 5 iunie 2012, 11:07
Coacheri instruiţi după o metodă aplicată în şcoli din suburbiile New York-ului le sar în ajutor elevilor români care vad examenul maturităţii ca pe un vis de neatins.
O echipă de oameni ambiţioşi le arată elevilor slabi că nu e "cool" să pici bacalaureatul. Sunt coacheri (antrenori) de educaţie şi vor să revoluţioneze sistemul. Proiectul-pilot "Zburd – Educaţie prin coaching" , a fost lansat la începutul anului 2012, după "reteţa" americanului Ernie Turner aplicată, iniţial, în zeci de şcoli din suburbiile New York-ului. La noi, programul a fost implementat în şase licee din Braşov, Iaşi, Sibiu, Câmpulung Muscel şi Bucureşti. Majoritatea elevilor consiliaţi de cei 12 instructori ai programului provin din familii monoparentale sau chiar fără părinţi şi unii au deja o slujbă cu jumătate de normă. Programul s-ar putea extinde anul viitor. "Vrem să le arătăm că pot"
"Fraţilor, ştiţi ce-i aia fizică cuantică? Pe scurt, spune că noi creăm realitatea din jur. Dar trebuie să vrei", îi ia tare Simona, "antrenoarea" lor de Bac. Acum face pe serioasa, înainte s-a pozat cu fiecare, de parcă ar fi fost amica lor de ţigară. Pentru absolvenţii de la Liceul de Mecanică Fină, din Bucureşti, e mai mult decât atât.
Simona David-Crisbăşanu s-a oferit voluntar în proiectul-pilot "Educaţie prin coaching", pentru a-i ajuta pe copiii de la liceele cu cele mai slabe rezultate la Bac 2011. "Oricum nu luăm Bac-ul, măcar să ne distrăm", gândea Rozina, o adolescentă dezgheţată, astăzi, sufletul proiectului. Se resemnase că o să pice examenul încă de anul trecut, când doar şase dintre colegii ei de clasa a XII-a au obţinut diploma de bacalaureat. După câteva luni de coaching însă, a început să viseze la facultate, nu doar la un post de promoter.
"Iniţial au venit vreo 20, dar acum participă şi cei de la seral", spune antrenoarea, braţ la braţ cu o elevă blondă, minionă. Nu le predă copiilor exerciţii complicate, ci pune pe foaie planuri concrete prin care să rezolve problema notelor mici, ori a absenţelor. Apoi îi adună pe toţi într-o sală, să vadă cum le merge. Printre altele, mănâncă prăjituri şi construiesc panouri motivaţionale ca să nu uite pentru ce luptă. "Bac-ul e un pretext. Vrem să le arătăm că pot", explică Simona. Aşa se face că cei mai mulţi dintre tinerii participanţi la acest program au ţeluri mari: vor să devină medici, jurnalişti sau psihologi. Pentru mai multe detalii despre inițiativa acestor coacheri intrați pe www.zburd.ro. Orele de pregătire se țin fără catalog, într-un cadru informal, în care învață unii de la alții Fiica Doinei Melinte, fraudă la BAC-ul special
Din cei aproape 900 de elevi care au susţinut Bac-ul olimpicilor la Bacău, 300 sunt sportivi în cazul cărora există suspiciuni că au fraudat pentru a se înscrie în această sesiune specială. Aceştia nu au putut dovedi cu acte faptul participă la competiţii internaţionale.
Printre ei se află şi fiica sportivei Doina Melinte, care de altfel a condus Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bacău, oraşul în care s-a desfăşurat sesiunea specială.
Daiana Dorina Melinte, fiica sportivei, a absolvit cursurile Liceului de arte plastice "Nicolae Tonitza" din Bucureşti, iar sportul pe care se presupune că îl practică cu prezenţă în competiţiile internaţionale e canotajul. Din nefericire pentru ea, rezultatele pe care le-a obţinut la sesiunea specială a Bacalaureatului nu au fost de trecere. Media pe care a obţinut-o fata Doinei Melinte a fost cu doar câteva sutimi sub nota 6. Doar 35% dintre participanţii la Bac-ul olimpicilor au luat examenul. Citiţi şi:
- Dezastru la Bac şi suspiciuni de fraudă
- Comitetul Olimpic cere anchetă în cazul sportivilor
- Doar 34% dintre candidaţii la BAC-ul olimpicilor au luat examenul!
- Dezastrul de la Bac, în grija americanului care a pus pe picioare liceele din suburbiile New York-ului