72 DE PERCHEZIȚII. Au pus tunurile pe cel mai bogat bulibașă din Moldova. Mega-evaziunea clanului Stănescu
- Irina Marinescu
- 24 mai 2012, 18:37
Ferdinand Stănescu s-a afișat ani de zile cu averea sa opulentă fără să o poată justifica din activitățile sale curente. Nici măcar o firmă nu mai avea pe numele lui. După anchetele din EVZ, procurorii DIICOT urmăresc zecile de firme-fantomă ale acestuia. Prin tranzacții fictive, bulibașa punea la dispoziția celor interesați propriul „serviciu” de evaziune, contra unui comision.
Zeci de membri ai clanului Stănescu sunt căutați în toată țara de procurorii DIICOT. Aceștia sunt cercetați pentru spălare de bani și evaziune fiscală. 72 de percheziții au loc în mai multe orașe din țară, cele mai multe la Iași. Perchezițiile au început concomitent în această dimineață în Iași, București, Bacău, Botoșani, Baia Mare, Vaslui și Pitești. Cele mai multe au avut loc la Iași, în localitățile Ciurea și Grajduri unde locuiesc membrii clanului Stănescu. „Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial lași efectuează un număr de 72 de percheziții, 26 dintre acestea la sediile unor societăți comerciale din municipiile Iași, București, Bacău, Botoșani, Baia Mare, Vaslui și Pitești, acțiunea vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit din 40 de persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani”, spun anchetatorii. Potrivit acestora, liderii grupării sunt membri ai clanului Stănescu din Iași, sub coordonarea acestora fiind utilizate 26 de societăți comerciale prin intermediul cărora se creau circuite comerciale și financiare fictive. În acest fel societățile se sustrăgeau de la plata impozitelor și taxelor la bugetul de stat. Iată cum funcționa suveica pusă la cale de clanul Stănescu
Concret, mebrii grupării vindeau și cumpărau fictiv marfa, operațiunile făcându-se între firmele controlate de aceștia.
PASUL 1: De exemplu firma A, controlată de grupare, vinde fictiv către firma B, aparținând tot lor, marfă în valoare de 100 de lei.
PASUL 2: Firma B declară astfel că a plătit TVA în valoare de 24 de lei și alte cheltuieli de achiziții în valoare de 76 de lei. Banii respectivi nu sunt impozitați pentru că reprezintă cheltuieli ale firmei (care plătește impozit pe profit).
PASUL 3: Firma B câștigă prin faptul ca nu mai plătește impozit pe profit și nici TVA către bugetul de stat, pentru că pe acesta l-ar fi achitat fictiv firmei A.
PASUL 4: Ulterior, din firma A, pe baza unor documente false, membrii grupării retrăgeau sumele de bani, micșorând astfel profitul firmei.
CITIȚI ȘI ANCHETA ÎN EXCLUSIVITATE DIN EVENIMENTUL ZILEI:
- Din şatră în palat: Fiscul, bătaia de joc a clanului Ferdinand Stănescu