Ce predică liberalul Hellvig la MDRT și cum își încalcă "principiile": Depolitizare vs. inaugurare electorală în fieful lui Stavarache

Ce predică liberalul Hellvig la MDRT și cum își încalcă "principiile": Depolitizare vs. inaugurare electorală în fieful lui Stavarache

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, liberalul Eduard Hellvig a venit cu gânduri mari la minister. Iertarea păcatelor trecute ale subordonaților, transparență, depolitizare și eliminarea oricărei urme de politic în gestionarea și distribuirea fondurilor s-au auzit în sala unde ministrul i-a băgat în ședință pe toți șefii de direcții și compartimente din această instituție, conform unei înregistrări audio publicate de site-ul pesurse.ro.

El le-a cerut angajaților să numai dea curs niciunei intervenții politice, mai ales în Campania electoprală pentru locale, indifferent dacă petentul ar fi de la PNL sau PSD. Apelul la principii și săpuneala trasă subordaonțșilor nu l-a împiedicat pe ministrul numit politic să participe însă la inaugurarea unui proiect finanțat de MDRT în fieful liberalului Romeo Stavarache, primarul Bacăului, tocmai în timpul campaniei electorale.

“Nu voi abdica de la principii. Sunt principii care țin de transparență, țin în primul rând de competență, și țin în primul rând de politic, de scoaterea lui din imaginea publică a acestei instituții. Nu știu cum decideți d-voastră imaginea ministerului, dar din perspectiva mea, imaginea ministerului suferă din două lucruri care s-au întâmplat în trecut și am pretenția să nu se mai întâmple. Primul ține de amestecul în gestionarea fondurilor publice și al doilea, de amestecul politicului în derularea activității din cadrul ministerului. Nu vreau să fac procese de intenție pentru perioada care a existat dar vreau să înțelegeți că instituțiile statului dincolo de valorile, de tendinșele si de interesele pe care le avem, instituțiile trebuie să servească cetățeanul și nu clientela politică”, le-a servit Hellvig directorilor prezenți lecția sa de conduită în MDRT. Ministrul a sugerat celor prezenți că este dispus să treacă cu vederea păcatele lor din trecut, dacă pe viitor se vor ține departe de ispita politicului. “Ce pot eu garanta e că amestecul politicului în programele derulate ale ministerului nu va mai exista indiferent de solicitant, indifereant dacă este din partea PNL sau PSD. Nu voi face intervenții, nu voi solicita intervenții pentru nimeni. Nu mai folosiți instituția în interesul unui partid în campanie electorală. Lăsați deoparte orice interes în perioada asta, sunt trei săptămâni. Cred că în trei săptămâni putem să stăm deoparte de jocul politic”, se aude în înregistrarea audio, citată de pe surse.ro. Numai că ministrul a dat exemplu încălcându-și propriul sfat și principiile enunțate cu atâța patos. Acum trei zile, Hellvig s-a repezit să ia calea Buzăului. Avea acolo de inaugurat, alături de primarul liberal Romeo Stavarache tocmai un proiect parafat de predecesorul său, Elena Udrea, fostul ministru al Turismului și Dezvoltării, care trebuia inaugurat – pasajul subteran Oituz-Ștefan Gușe prin care intrarea în Bacău dinspre Onești a fost scurtată cu doi kilometri. Ministrul nu a zis nici pâs despre vreo implicație politică, nici nu a acuzat, ca în ședința de la minister, favorizarea politică a unor proiecte în zonele controlate de fosta putere, ci a ales să participe la ceremonia de taiere a panglicii de către un Stavarache aflat în campanie electorală pentru un nou mandat de edil. Pasajul rutier subteran ”str. Oituz – str. G.ral Ștefan Gușe” este cel mai lung pasaj subteran realizat în Europa cu tehnologia împingerii hidraulice, având o lungime de 300 de metri, din care 86,70 m reprezintă pasajul rutier subteran propriu-zis. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 2 – Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, Domeniul major de intervenţie 2.1 – Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane – inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură și a avut o valoare totală de 30.765.172,65 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News