Cum a ajuns TVR victimă în lupta Antenelor cu cabliștii

Cum a ajuns TVR victimă în lupta Antenelor cu cabliștii

Televiziunea Publică spune că a fost învinuită pe nedrept într-un articol din jurnalul.ro că încasează bani de la societăţile de cablu.

Într-un comunicat emis astăzi, TVR ia poziție față de un articol de opinie postat pe jurnalul.ro prin care se susține că Televiziunea Publică primește bani atât din taxa TV și finanțare cât și din distribuţia canalelor sale, de la operatorii de cablu. Conducerea Televiziunii spune că prin afirmaţiile apărute în articol, opinia publică este dezinformată deoarece „ca peste tot în Europa, televiziunea publică din România nu primeşte bani - precum televiziunile private - din distribuţia canalelor sale, de la operatorii de cablu”, se arată în comunicatul emis de TVR.  „Într-un articol de opinie semnat de Cristian Crisbăşan (http://www.jurnalul.ro/editorial/dijma-pe-audiovizual-612515.htm) au apărut o serie de afirmaţii neadevărate şi nedocumentate cu privire la taxa TV şi finanţarea TVR. Pentru acurateţe şi respectând dreptul opiniei publice la o informare corectă, dorim să facem următoarele precizări: Autorul articolului afirmă: „SRTV se poate finanţa şi din surse proprii – cum ar fi contractele de difuzare cu societăţile de cablu, de exemplu”. Ca peste tot în Europa, televiziunea publică din România nu primeşte bani - precum televiziunile private - din distribuţia canalelor sale, de la operatorii de cablu. Astfel, prin această afirmaţie, domnia sa dezinformează opinia publică. „Eu plătesc această instituţie aşa: o dată prin taxele către bugetul de stat, o dată prin taxa obligatorie radio-tv, încă o dată, indirect, prin abonamentul la firma de cablu cu care am contract şi încă o dată, iată, în calitatea mea de proprietar al unei firme”.

Raţiunea existenţei Societăţii Române de Televiziune (SRTv) – a cărei principală sursă de venit este taxa TV – se regăseşte în art. 31 din Constituţia României, care menţionează dreptul la informare, ca drept fundamental al cetăţenilor. Obligaţia statului român de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetăţenilor implică o cheltuială publică. Din această perspectivă, art. 56, alin. 1 din Constituţia României susţine obligaţia cetăţenilor de a contribui la cheltuielile publice prin taxe şi impozite.

Plata taxei TV este reglemetată prin lege – art. 40 din Legea nr. 41 din 1994 şi detaliată prin Hotărârea de Guvern nr. 978/2003. Această taxă este o taxă nefiscală şi se regăseşte în majoritatea ţărilor europene.Valoarea taxei TV este stabilită prin Hotărâre de Guvern. Taxa TV este singura din România care nu a fost ajustată cu rata inflaţiei în ultimii 10 ani.

Valoarea taxei TV este nemodificată din 2003, anul în care s-a diminuat cu 0,5 lei pentru persoanele fizice. Prin urmare, în România, taxa TV este de sub 11 euro pe an, cea mai scăzută din U.E., mai mică decât, de exemplu, cele din Polonia (47,4 euro/an) sau Serbia (54,7 euro/an). Fondurile pe care TVR le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de aproape 90% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră, fără a acoperi costurile de funcţionare ale TVR. TVR nu încasează bani de la societăţile de cablu.

„Nu contează că poate nu am televizor şi radio în casă – dacă plătesc curentul trebuie să plătesc şi taxa radio-tv. Oare surzii şi orbii, săracii, plătesc şi ei taxa asta?”. Personale fizice care declară pe propria răspundere că nu deţin un receptor TV sunt scutite de la taxa TV. Până în urmă cu câţiva ani, persoanele cu dizabilităţi (vizuale sau auditive) erau scutite de la plate taxei radio-tv prin legi speciale. Strategia naţională pentru protecţia, integrarea şi incluziunea socială a persoanelor cu handicap promovează şanse egale pentru persoanele cu handicap în cadrul unei societăţi fără discriminări. Una dintre măsurile de aplicare a acestei strategii a fost adoptarea şi promulgarea Legii nr. 448/06.12.2006, care, printre altele, introduce „un buget personal complementar” care să acopere taxele pentru serviciile publice de televiziune şi radiodifuzine, taxa pentru abonamentul la curentul electric, abonamentul telefonic.

De asemenea, conform Hotărârii 978/2003, sunt scutite de la plata taxei TV familiile şi persoanele singure care beneficiază de ajutor social lunar, conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Ne puteți urmări și pe Google News