Britanicii cumpără avioane F-35B cu decolare şi aterizare verticală. Interoperabilitatea cu armata franceză este compromisă

Britanicii cumpără avioane F-35B cu decolare şi aterizare verticală. Interoperabilitatea cu armata franceză este compromisă

Ministrul britanic al apărării, Philip Hammond, a anunţat astăzi în faţa parlamentului de la Londra că Royal Navy şi Royal Air Force vor achiziţiona avionul de luptă american F-35B pentru echiparea portavioanelor şi vor renunţa la planurile de cumpărare a avionului F-35C, această alegere urmând să afecteze interoperabilitatea cu armata franceză.

Hammond a motivat această opţiune prin faptul că aparatul F-35C ar fi implicat costuri mai mari cu achiziţionarea unor catapulte în valoare de circa 2,5 miliarde de euro şi termenele de livrare ar urma să fie mai îndepărtate, deşi militarii preferă acest aparat datorită razei sale de acţiune şi sistemelor superioare de armament.

Avionul F-35B este un aparat cu aterizare şi decolare verticală, iar prin achiziţia acestuia se va renunţa şi la catapultele care ar fi permis avioanelor franceze Rafale să aterizeze pe portavioanele britanice.

Alegerea devine astfel stânjenitoare pe plan politic şi diplomatic, în contextul în care conceptul de interoperabilitate se află în centrul cooperării franco-britanice din sectorul apărării, care a fost extinsă în anul 2010 prin semnarea tratatului de la Lancaster între premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, informează Agerpres.

Opoziţia laburistă a criticat decizia guvernului conservator, avertizând că măsura este una "ridicolă" din perspectiva relaţiilor internaţionale ale Marii Britanii.

În replică, Hammond a susţinut că guvernul de la Londra a discutat cu "aliaţii" săi despre această opţiune.

Ne puteți urmări și pe Google News