Cu cât creşte preţul unui apartament într-un bloc reabilitat termic
- Departamentul Economic
- 29 mai 2012, 12:55
Reabilitarea termică este una din principalele îmbunătăţiri ale unei clădiri care poate duce la creşterea preţului solicitat pentru un apartament. Proprietarii cer de la câteva mii până la 10.000 euro în plus pentru un apartament într-un bloc reabilitat, în comparaţie cu unul într-o clădire nereabilitată termic, conform unei analize a portalului Imobiliare.net.
Diferenţele de preţ între un apartament aflat într-un bloc reabilitat termic şi altul amplasat într-o clădire nereabilitată variază în special în funcţie de suprafaţa apartamentului. De exemplu, pentru o garsonieră aflată în Capitală, în zona Militari – Piaţa Veteranilor, într-un bloc în care nu s-au executat lucrări de reabilitare, preţul minim solicitat este de 30.000 euro. Pentru o locuinţă similară, aflată în aceeaşi zonă, dar reabilitată energetic, preţurile pornesc de la 33.000 euro, crescând în funcţie de alte dotări şi îmbunătăţiri.
Zona în care se află amplasat apartamentul scos la vânzare pare să aibă şi ea o influenţă în comparaţia dintre blocurile reabilitate şi cele nereabilitate. Astfel, dacă pentru un apartament de două camere în Drumul Taberei diferenţele de preţ sunt de aproximativ 15% (înregistrând preţuri de pornire de 40.000 euro pentru un apartament într-un bloc nereabilitat faţă de 46.000 euro pentru acelaşi tip de unitate dintr-o clădire reabilitată), în Dristor, diferenţa ajunge la 25%. Pentru un apartament de două camere din acest cartier, nereabilitat termic, preţul minim este de 39.000 euro, la care se adaugă 10.000 euro în plus pentru o unitate cu optimizări energetice.
3.600 euro, costul mediu al reabilitării
Situaţia se repetă şi în cazul apartamentelor de trei camere. Statisticile înregistrează diferenţe de aproximativ 18% între preţul minim solicitat pentru un apartament de trei camere din Drumul Taberei nereabilitat şi cel pentru o unitate reabilitată, de la 42.000 euro, la 50.000 euro. Pentru zona Dristor, reabilitarea termică creşte preţul cu 10.000 euro, de la 55.000 la 65.000 euro.
În condiţiile în care preţul mediu/ unitate comunicat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru lucrările de reabilitare se situază în jurul a 3.600 euro, cu variaţii în funcţie de suprafaţa apartamentului, diferenţele solicitate de proprietarii locuinţelor reabilitate sunt mari. Menţionăm că este vorba de preţurile cerute de proprietari, nu de cele de vânzare, care sunt, de obicei mai mici.