SUA au fost de acord să își retragă 9000 de pușcași marini din insula Okinawa

SUA au fost de acord să își retragă 9000 de pușcași marini din insula Okinawa

Statele Unite și Japonia au ajuns la un acord privind retragerea a 9000 de pușcași marini din insula Okinawa (sudul Japoniei) și relocarea lor în alte zone din Asia-Pacific.

Noul plan va implica transferarea a mii de pușcași marini în regiuni precum Guam, Hawaii și Australia, în timp ce numărul trupelor din SUA se va înjumătăți, ajungând la 10.000. Acordul, anunțat într-o declarație comună semnată de Tokyo și Washington, a fost făcut public înainte de vizita pe care premierul nipon Yoshihiko Noda o va face în SUA, unde se va întâlni cu președintele Barack Obama, relatează site-ul ”The Telegraph”. ”Sunt foarte mulțumit că după foarte mulți ani am ajuns la acest acord important și la acest plan de acțiune”, a declarat șeful Pentagonului, Leon Panetta.

În pofida acestei înțelegeri, există încă multe semne de întrebare legate de controversata relocare a bazei militare Futenama din Okinawa, și care se așteaptă să fie discutate de către cei doi lideri, săptămâna viitoare. Problema bazei militare din Okinawa a devenit în ultimii ani o sursă de tensiune în relația dintre SUA și Japonia, fiind considerată un punct nevralgic în menținerea balanței puterii regionale.

Ne puteți urmări și pe Google News