EDITORIALUL EVZ: "Preţul corect" al unui bordel dintr-o fregată de Monte Carlo

EDITORIALUL EVZ: "Preţul corect" al unui bordel dintr-o fregată de Monte Carlo

Ciudate imagini am văzut, alaltăieri seară, la toate emisiunile de ştiri! Oameni importanţi din România, sau cei mai importanţi, stăteau în transă şi îl ascultau pe Tony Blair, vorbindu-le.

Nu am schimbat imediat canalul dorind să îmi explic ce cauză are "nirvana" asta. În primul rând, o mare parte dintre cei care se extaziau în sală au cunoştinţe de limba engleză sumare şi nu au putut beneficia decât de traducerea discursului. Dar s-au comportat ospitalier entuziasmându-se. Altfel, Tony Blair, în sufletul lui, cel puţin în reîncarnarea asta, nu pare să aibe prea multe legături cu poporul român. Fregatele, BAE Systems, combinatul siderurgic SIDEX Galaţi ar putea fi câteva subiecte care l-au legat de noi. Dar presa engleză le-a tratat cu răutatea-i caracteristică şi partea frumoasă a acestor poveşti a rămas umbrită de nişte sume mari de bani. Atunci unii au numit aceşti bani "mită", alţii "donaţii" către Partidul Laburist. Timpul a trecut şi faptele au fost îngropate în uitare.

Între timp Tony Blair a devenit unul dintre cei mai bine plătiţi oratori din lume. Alături de nume precum Bill Clinton, Al Gore sau Mihail Gorbaciov. Fostul prim-ministru britanic îşi vinde bine şi amintirile din perioada mandatului său, scriind despre războaiele din Irak şi Afganistan, dar şi despre relaţia strânsă cu fostul preşedinte american Bill Clinton. Editura care i-a publicat memoriile i-a plătit 7 milioane de dolari. Cu nici trei ani în urmă, o companie filipineză a achitat 616.000 de dolari pentru două discursuri private de câte o jumătate de oră. Asta înseamnă că fostul premier Tony Blair a câştigat peste 10.000 de dolari pe minut. Acestea sunt informaţiile la zi, cele mai accesibile despre ex-premierul britanic. Ele nasc o întrebare firească. Cine l-o fi plătit la noi? După toate uzanţele este imposibil să fi rămas un rest de bani de pe urma vechilor poveşti cu fregatele şi Sidex. Doar la Gorbaciov, în anul 2010 au fost zvonuri că banii se dăduseră... Dar la Blair?

Având în vedere că Ponta a fost eroul principal al întâlnirii cu Tony Blair şi în timpul acesteia, şi după, când s-a împăunat, te poţi gândi că banii pot veni de la PSD. Dar cum şi de unde?

Ne puteți urmări și pe Google News

PSD-ul se vaită cu o datorie istorică, din campaniile trecute de 7-8 milioane de euro. Mai recent, portăreii au venit să execute sediul din Kiseleff pentru doar 5.000 de euro. A fost penibil şi trist pentru cel mai mare partid al ţării. Şi acum, colac peste pupăză, Blair unde "preţul corect" nu poate fi decât format din şase cifre!

Fundaţia, care oficial a plătit, este constituită din băieţi deştepţi, care doar câştigă, nu pierd niciodată. Este clar că din altă puşculiţă s-au luat banii. Şi aceasta pare strâns legată de Victor Ponta. Cineva i-a oferit o compensaţie. El s-a consumat pentru că nu a mai reuşit să participe la raliul de la Monte Carlo, este şicanat de dosarul de prostituţie în care sunt amestecaţi colegii săi şi are încă destule pe suflet, conform unor surse chiar oficiale. În aceste zile cineva l-a convins că Preşedintele Băsescu nu a glumit de loc. Mentorii lui s-au apucat să-i consolideze biografia. S-au jalonat zece ani. Am aflat cum a intrat în politică şi ce şi-a propus "în barbă" la Londra, la congresul laburiştilor. Totul merge bine, fără risc. Vorba cuiva, dacă te duci la bordel şi ai bani "partenera" îţi face pe plac. Sau, ca să terminăm într-o notă mai selectă. Părerea lui Ilie Şerbănescu despre această vizită: "pentru România nu este nimic extraordinar".