Zero barat: simularea Bacului anunţă un dezastru cu repetiţie
- Irina Marinescu
- 23 martie 2012, 12:02
La Iaşi, doar 27% au luat note de promovare. Sunt licee în care niciun elev nu este interesat de examen. Profesorii sunt disperaţi, încercând să-i mediteze dar în sute de locuri există licee doar cu numele.
Dezastrul de la examenul de bacalaureat de anul trecut e pe cale de a se repeta. Simularea examenului făcută zilele trecute în Iaşi i-a făcut pe profesori să îşi pună mâinile în cap.
Doar 27,14% dintre elevii care au participat au reuşit să obţină medii peste 6. În patru unităţi de învăţământ nu a promovat nici un elev.
Profesorii se roagă de părinţi
Profesorii spun că elevii sunt dezinteresaţi sau că mai aşteaptă până când să se apuce serios de învăţat. Mulţi elevi cred că Bacul nu îi ajută să-şi găsească un loc de muncă, aşa că urmăresc doar să obţină diplomă de 12 clase.
Colegiile "M.Sturdza", Tehnic de Transporturi, "I.C. Ştefănescu" şi Grupul Şcolar "C.Brâncuşi" au ieşit mai mult decât şifonate după simulare. Niciun elev din cele patru unităţi de învăţământ nu a reuşit să ia notă de trecere.
Până acum se pare că doar profesorii sunt îngrijoraţi, elevii susţinând cu seninătate că, ori mai aşteaptă până când să se pună serios pe treabă, ori nu îi interesează foarte mult dacă iau sau nu examenul de bacalaureat.
"Interesul pentru acest examen este extrem de scăzut. Am elevi care mi-au spus clar că ei au de gând să plece la muncă în străinătate după ce termină liceul. Nici cei care vor să îşi găsească un loc de muncă în ţară nu cred că Bacalaureatul i-ar putea ajută foarte mult. În aceste condiţii nu ne rămâne decât să ne întâlnim cu părinţii şi să analizăm împreună ce e de făcut", a spus Ştefan Chichirau, directorul Colegiului “M. Sturdza". Anul trecut doar 8% dintre elevii colegiului au reuşit să îşi ia diplomă de bacalaureat.
Nu servesc ore suplimentare
Tot în părinţi îşi pune speranţa şi Mihaela Poroch, directorul Colegiului Tehnic de Transporturi. "Vom încerca să îi convingem să îşi trimită copiii la orele de pregătire suplimentară pe care le facem săptămânal în şcoală", a spus aceasta.
Deşi în majoritatea liceelor din Iaşi se fac ore suplimentare, mulţi elevi nu participă. "Mulţi consideră că vor uita până la examen. Alţii sunt prea obosiţi ca să se mai concentreze. O să facem ore suplimentare sâmbătă, poate aşa reuşim să le stârnim interesul", a mai spus Ştefan Chichirău.
Elevii nu sunt afectaţi. Unii susţin cu tărie că au timp să înveţe toată vară, alţii îşi pun speranţa în noroc. Doar pe câţiva i-au speriat notele proaste şi au promis că se pun cu burtă pe carte. "Anul trecut o vecină a luat Bacul învăţând câteva zile. Aşa o să fac şi eu, poate am noroc.“ IULIAN, elev la Colegiul de Transporturi Iaşi
VOR SĂ-I ŢINĂ ÎN PRIZĂ
Inspectoratul mai încearcă o simulare
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean ridică din umeri neputincioşi.
"Elevii trebuie să conştientizeze importanţa unui astfel de examen. De aceea am organizat simularea mai devreme, ca să îi punem în priză şi să le dăm timp să recupereze. Teoretic, până la această dată, ar fi trebuit să termine de parcurs toată materia. Directorii trebuie să intensifice orele suplimentare în aşa fel încât elevul să asimileze cât mai mult. Probabil vom mai organiza o simulare în mai, vom vedea atunci ce rezultate vor obţine", a spus Rodica Perjoiu, inspector şcolar. Citiţi şi:
- Marea cacealma a învăţământului obligatoriu: 3.000 de ani chiuliţi într-un singur semestru. Bani tocaţi şi chiul în masă în România
- Ministerul Educaţiei a decis cum sunt „pedepsite” liceele catastrofă la BAC
- Bac-ul din 2012, la fel de dur precum cel de anul trecut. Elevii, pe jar
- Dezastrul de la Bac, în grija unui american