Este asemănată drogurilor - are efecte asupra creierului, dar este legală şi ne poate ajuta să avem o zi bună
- Marian Păv ăla şc
- 11 martie 2012, 18:14
Muzica duce la producerea de dopamină, o substanţă care transmite informaţii la neuroni. Conform unor specialişti, o melodie, asemenea unui drog, poate schimba starea de spirit a unei persoane: îmbunătăţeşte starea de moment, reduce anxietatea, oferă energie pentru muncă şi îndepărtează depresia
Conform publicaţiei "Los Angeles Times" o echipă de specialişti a realizat o lucrare despre efectele muzicii asupra stării de spirit a celui care o ascultă. Oricine a avut o zi mai proastă şi porneşte radioul din maşină unde ascultă notele unei melodii favorite ştie pe propria piele cum muzica poate schimba repede starea de spirit a unei persoane. Cum să ne folosim de muzică pentru a ne ajuta în cursul unei zile Dar este posibil ca impulsul pozitiv de moment oferit de muzică să fie folosit cu bună ştiinţă pentru a ne îmbunătăţi activitatea zilnică, să ne facă mai fericiţi şi mai productivi? La această întrebare încearcă să răspundă psihologii care au realizat cartea “Lista ta de melodii îţi poate schimba viaţa” ("Your Playlist Can Change Your Life"). Muzica, la fel de puternică precum drogurile Ca şi sexul, alimentaţia sănătoasă şi chiar drogorile, muzica poate duce la eliberarea de dopamină, o substanţa care transmite informaţii către neuroni şi care este cheia motivaţiei şi adicţiilor. Din acest motiv toată lumea iubeşte să asculte muzică. Dar aceasta nu oferă doar o simplă plăcere, efectele sale sunt mult mai vaste. De altfel, muzica este folosită alături de unele mişcări de dans în procesul de refacere după un accident vascular cerebral şi la tratarea bolnavilor de Parkinson, suţine "Los Angeles Times".
Autori lucrării de mai sus suţin că de beneficiile muzicii se poate folosi oricine, tot ce trebuie să facem este să alegem cântece care ne îmbunătăţesc starea de spirit, reduc anxietatea, cresc motivaţia, ne ajută să muncim cu mai mult spor şi chiar să contreze stările de depresie şi insomnie. Norah Jones relaxează după muncă. Michael Jackson ne face să avem energie în momentele cheie Trebuie să realizăm ce melodie ne relaxează sau ne face să fim mai activi şi apoi să folosim cântecul în momentul oportun. Viteza/ritmul unui cântec este cheia acestei probleme. Spre exemplu, melodia „Turn me on” al lui Norah Jones are 56 de bătăi ritmice pe minut şi este un cântec oportun de ascultat când stai la un pahar sau ieşi undeva după o zi de muncă. Cele 139 de bătăi ritmice ale lui Michael Jackson din “Beat it” îl duce pe ascultător într-o stare de alertă pozitivă, exact ce are nevoie o persoană care urmează să realizeze o prezentare prin care doreşte să impresioneze publicul. Melodii care redau starea de abundenţă minţii Când se ascultă compoziţii care redau mişcarea şi sunetele oceanului se poate ajunge la o stare de relaxare care poate imprima ascultătorului, ceea ce autorii numesc, o starea de abundenţă, de revărsare. Este o stare a minţii care permite persoanei să fie atentă la obiectivul pe care îl are de îndeplinit fără să fie stresată. ALTE RECOMANDĂRI Cunoaşte-te pe tine însuţi Energia sau relaxarea pe care o imprimă o melodie nu depinde doar de cât de alertă este – important este şi legătura emoţională cu aceasta. “Don’t speak” al celor de la No Doubt are doar 76 de bătăi ritmice pe minut şi în teorie ar putea imprima o stare de somnolenţă. Dar, această melodie, la anumite persoane, poate fi şi calea de a ieşi din problemele de moment şi de a oferi starea de relaxare dorită. Contextul Galina Mindlin, profesor în psihiatrie la Universitatea Columbia din New York, unul dintre cei trei autori ai lucrării, este de părere că şi împrejurarea este importantă pentru o melodie. “În momentul când asculţi un cântec şi vrei să-ţi imprime o stare de spirit bună trebuie să ai şi mintea pregătită pentru asta. Pentru că altfel uneori o melodie aduce o stare bună de spirit, iar în alt context aceeaşi melodie poate provoca o stare de anxietate”, spune aceasta. Să studiaţi melodiile Pentru a obţine un efect mai puternic din partea melodiilor ascultate este recomandat să le alăturaţi imagini în mintea dumneavoastră. Căuaţi înţelesuri în versuri şi ascultaţi-le atent.