Republica Moldova: Alegerile prezidențiale în 16 martie. Candidatul AIE, secret, deocamdată

Republica Moldova: Alegerile prezidențiale în 16 martie. Candidatul AIE, secret, deocamdată

Parlamentul Republicii Moldova a decis, astăzi, ca alegerile prezidenţiale să se desfășoare la 16 martie.

Coaliţia de guvernare de la Chişinău, Alianţa pentru Integrare Europeană, şi-a asumat intenţia de a identifica un candidat independent la funcţia de şef al statului, dar numele acestuia încă nu a fost făcut public. Premierul Vlad Filat a declarat, după şedinţa guvernului: "Pe data de 16 martie președintele țării va fi ales. Știu cine este candidatul, am discutat cu aceasta. Este o persoană care întrunește toate condițiile, atât morale cât și profesionale. Candidatul identificat a dat dovadă pe parcursul vieții de verticalitate și principialitate. Va fi un președinte foarte bun al Republicii Moldova”, relatează portalul Unimedia. „Vom face tot posibilul ca șeful statului să fie ales. Este important să punem capăt acestei perioade complicate de timp, de instabilitate, marcată prin separarea societății”, a precizat prim-ministrul. Doi ani şi jumătate fără preşedinte Mai multe tentative de a fi stabilită data alegerilor au eşuat în ultimele săptămâni, deoarece Partidul Liberal a condiţionat fixarea datei cu identificarea candidatului. În aceste condiţii, este de presupus că până la urmă liderii celor trei partide au ajuns la un numitor comun, informează Agerpres.

Opoziţia comunistă a lăsat însă să se înţeleagă că nu va recunoaşte legitimitatea alegerii preşedintelui, deoarece acest parlament ar activa ilegal. Preşedintele Republicii Moldova este ales de parlament cu votul a 61 de deputaţi. Alianţa pentru Integrare Europeană are 58 de voturi, dar mai există patru deputaţi neafiliaţi, care au declarat că vor susţine, în anumite condiţii, candidatul propus de Alianţă. Dacă nu este ales din primul tur, legislativul poate organiza un nou scrutin, în decurs de 30 de zile.

Republica Moldova nu are un preşedinte ales de doi ani şi jumătate, timp în care două parlamente au fost dizolvate din cauza nealegerii şefului statului. Ultimul șef al statului, Vladimir Voronin, și-a anunțat demisia pe 11 septembrie 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News