DIVERGENȚE ÎN "GUVERNUL" USL. "Meciul" diplomatic România-Serbia rupe PSD în două
- Florin Ciornei
- 1 martie 2012, 16:33
“Premierul" USL Victor Ponta şi “ministrul de externe" Titus Corlăţean au păreri divergente în privinţa atitudinii României de a condiționa Serbiei aderarea la UE de respectarea drepturilor minoritățiii românești. În spatele lor, doi dintre greii PSD, Ion Iliescu şi Adrian Năstase se contrazic şi ei. Primul este de partea lui Ponta, cel de a-l doilea susţine poziţia lui Corlăţean. La rândul său, şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu le-a mulţumit lui Adrian Năstase şi lui Titus Corlăţean pentru susţinere.
Problema spinoasă a condiţionării sprijinului aderării Serbiei la UE de semnarea unui Protocol privind respectarea drepturilor minorităţilor româneşti din statul vecin i-a poziţionat pe primii patru lideri ai PSD.
Victor Ponta, preşedinte al PSD şi premier al virtualului guvern USL a criticat atitudinea ţării noastre în ceea ce priveşte aderarea Serbiei la Uniunea Europeană, calificând-o drept “incorectă" şi "pripită".
“Este incorect ca România să fie singura ţară care se opune aderării Serbiei la UE. Bucureştiul trebuie să susţină ţara vecină. (...) În plus, eu am o relaţie şi personală cu preşedintele Boris Tadic, suntem membri amândoi în PES", declara, ieri, Victor Ponta.
Președintele PSD a spus că Serbia trebuie să respecte drepturile minorităţilor, iar România face un lucru 'bun' solicitând asta, dar este "profund incorect" s[ se opună aderării la UE.
"Dar pentru asta să fie România singura ţară care se opune aderării Serbiei la UE este profund incorect. Ce considerăm noi de exemplu despre Olanda, care este singura ţară care ne blochează accesul în Schengen? Noi facem acelaşi lucru şi cu cine? Cu un vecin şi cu o ţară care, în general, ne-a fost prieten, nu duşman. (...) Poziţia României este 'pripită'. (...) Ce făceam noi dacă Ungaria folosea dreptul de veto când am intrat noi în UE, am fi considerat drept?", a mai afirmat liderul USL.
Corlățean: Serbia în UE, doar dacă respectă drepturile minorităților
Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean, anunţat de Victor Ponta drept viitor ministru de externe în guvernul USL, susţine poziţia României de a condiţiona aderarea Serbiei la UE de respectarea drepturilor minorităţii româneşti. "România a susţinut şi susţine în continuare foarte serios şi foarte ferm obţinerea candidaturii la Uniunea Europeană şi viitoarea calitate de membru al UE pentru Serbia, în condiţiile în care însă această ţară respectă între altele criteriile politice de aderare, ceea ce înseamnă şi criteriul protecţiei minorităţilor naţionale, cu specială privire românii din Serbia, indiferent de numele sub care sunt cunoscuţi, români sau vlahi", declara ieri Titus Corlăţean la RFI. El a precizat că poziţia ţării noastre nu ar trebui să fie o surpriză pentru cei care au urmărit discuţiile bilaterale de ani de zile dintre Bucureşti şi Belgrad. Titus Corlăţean, un susţinător deja tradiţional al intereselor românilor din Valea Timocului (Serbia) a reiterat astfel o poziţie exprimată într-o declaraţie de pe 22 februarie: “Serbia nu poate avansa pe calea UE până nu îşi asumă şi nu respectă toate criteriile politice în primul rând legate de minorităţile naţionale".
Ion Iliescu, avocatul Serbiei
Pe aceeaşi poziţie cu Victor Ponta s-a situat preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. “Cred că este neînţeleasă această atitudine. Sigur, pe de o parte este corectă preocuparea privind soarta românilor, vlahilor din zona de est a Serbiei. Dar asta se poate face în cadrul unor relaţii fireşti. Noi am avut întotdeauna cu Serbia relaţii apropiate şi de sprijin reciproc. Asemenea atitudine e puţin agresivă din partea României, este total nefirească, deci mi se pare că nu este în interesul nostru şi al menţinerii, cultivării şi în viitor a relaţiilor bune, apropiate de bună vecinătate cu Serbia", afirmat ieri Ion Iliescu. Potrivit acestuia, autorităţile de la Bucureşti "riscă să strice o relaţie tradiţională"
Năstase: Sper să nu vă surprindă că sunt de acord cu atitudinea guvernului Poziţia lui Titus Corlăţean a fost susţinută de fostul premier, Adrian Năstase. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a declarat că este de acord cu atitudinea Guvernului şi a ministrului de Externe legată de Serbia, deoarece Belgradul a "tot dus România cu vorba" în ceea ce priveşte asigurarea unor standarde pentru minorităţi. "Sper să nu vă surprindă că de data asta sunt de acord cu atitudinea Guvernului şi a ministrului de Externe. Serbia tot ne-a dus cu vorba şi pot să vă spun, spre exemplu, că numai în urmă cu câteva săptămâni, au acceptat o propunere de a face un consulat într-o zonă locuită de români, propunere care fusese făcută în urmă cu opt ani. Opt ani de zile nu au spus absolut nimic, acum au început să răspundă. (...) Eu fac parte din Comisia de monitorizare a Consiliului Europei şi pot să vă spun că acolo au fost nenumărate discuţii, nenumărate promisiuni care nu au fost realizate", a declara ieri Adrian Năstase. Cristian Diasconescu: Domnul Năstase și Titus Corlățean au dreptate Cristian Diaconescu, ministrul de Externe al României, cel care exprimat poziția țării noastre în chestiunea Serbiei a salutat pozițiile afirmate de Titus Corlîțean și Adrian Năstase. "Da, domnul Adrian Năstase are dreptate; are dreptate şi Titus Corlăţean, şi o spun fără niciun fel de..., pentru că ei s-au implicat, pentru că ei ştiu cum au evoluat aceste lucruri şi cum foarte multe din gesturile reciproce de simpatie funcţionează în relaţie. Aici este paradoxul şi occidentalii înţeleg mai greu. Deci gesturile de simpatie reciprocă funcţionează, cu excepţia acestui domeniu", a declarat Cristian Diaconescu ieri seară la B1 TV. România a blocat marţi, la Bruxelles, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei solicitând Serbiei să semneze protocolul bilateral privind respectarea drepturilor minorității românești. Serbia a aceptat semnarea protoloului. Documentul va fi parafat azi de autoritățile române și sârbe.