CRIMA DINTRE NĂMEŢI. Asasinii unui fost militar, „acoperiţi” de zăpadă

CRIMA DINTRE NĂMEŢI. Asasinii unui fost militar, „acoperiţi” de zăpadă

Filmul uneia dintre cele mai odioase crime ale începutului de an 2012, cel al taximetristului muscelean ucis şi incendiat în portbagaj, scoate la iveală numeroase grozăvii. Om la 60 de ani, fost militar de carieră, el a fost omorât de doi tineri. Apropiaţi ai victimei şi anchetatori, deopotrivă, au făcut pentru EVZ un tablou al asasinatului care a îngrozit Argeşul.

Moartea lui Dumitru Gruianu a fost pusă în umbră, la propriu şi la figurat, de greutăţile cu care se confruntă românii în lupta cu una dintre cele mai grele ierni care s-a abătut asupra României. Chiar din noaptea crimei, în seara zilei de 4 februarie, viscolul parcă i-a ajutat pe cei doi asasini. La scurt timp după ce l-au omorât cu zece lovituri de cuţit pe bietul om şi au incendiat maşina, urmele au fost acoperite. Chiar şi aşa, anchetatorii care au preluat acest teribil caz au sperat că vor afla în timp util cine sunt autorii. De la ora 23.00, atunci când au fost anunţaţi, au pus filtre şi au căutat prin locuinţele din apropiere. În zadar. Asasinii, ajutaţi să iasă din zăpadă Un incident incredibil a avut loc în acea seară. Maşina Dacia Logan, în portbagajul cărei cei doi criminali îl înghesuiseră pe bietul om, a rămas înzăpezită, pe drumul spre cabana Voina. Din sens opus a venit un autoturism de teren în care se aflau câţiva tineri din Câmpulung Muscel. Aceştia au coborât şi le-au dat o mână de ajutor. Au observat că cei din Logan erau murdari de sânge. Când i-au întrebat ce au păţit, ucigaşii au spus că au avut un conflict, că s-au bătut cu alţi tineri şi că unuia i-a curs sânge din nas. Până a doua zi, când au auzit despre crimă, n-au bănuit nimic. Au aflat că ucigaşii îşi continuaseră drumul până în zona Plăieşi, un pâlc de case de pe raza comunei Bughea de Jos. Acolo, au dat foc maşinii şi trupului nefericitului pensionar. Portrete robot Pe baza mărturiilor date de cei care i-au ajutat, fără să vrea, pe asasini, au fost făcute portrete robot. Poliţiştii din Câmpulung Muscel au umblat cu ele pe la taximetriştii din localitate şi pe la cunoscuţii fostului militar. Un suspect a fost luat, chiar, la întrebări. Pista s-a dovedit a fi falsă. Totuşi, semnalmentele cu descrierile martorilor se află, acum, în mâna tuturor poliţiştilor din ţară. Omorât mişeleşte

Concluziile medicilor legişti în cazul taximetristului ucis arată că acesta a fost lovit în cap şi, apoi, înjunghiat. Avea un hematom cerebral. Zece lovituri au mai găsit anchetatorii pe corpul omului, pe gât şi torace. "Majoritatea înţepăturilor erau pe partea dorsală a cadavrului, ceea ce arată că victima a fost atacată prin spate. Lovitura fatală este adâncă de 20 de centimetri şi a atins plămânul stâng", a explicat, pentru EVZ, unul dintre anchetatori. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Iolanda Drăguţ, a precizat: "Dosarul se află în cercetare. Au fost audiaţi martori şi prelevate probe de la faţa locului. Din păcate, vremea nefavorabilă a îngreunat cercetările. Avem date care confirmă faptul că victima a plecat dinspre Câmpulung Muscel către Cabana Voina cu nişte clienţi. Moartea a survenit ca urmare a unei hemoragii interne. A fost lovit cu un corp ascuţit care a penetrat plămânii şi, după aceea, sângele i-a inundat căile respiratorii şi i-a provocat o asfixie mecanică care i-a cauzat moartea. Celelalte lovituri nu au fost fatale". Nu pleca noaptea la drum

Întrucât, mai toate amănuntele legate de acest caz exclud varianta jafului, oamenii se întreabă dacă uciderea lui Gruianu a fost un act premeditat sau doar un gest nebunesc, de moment. Colegii săi susţin că omul nu pleca la drum, de obicei, după ora 18.00. În aceste condiţii, ar fi greu de crezut că, fără un motiv serios, fostul militar urca spre cabana Voina, pe un drum înzăpezit. „Cred că nu a mai vrut să meargă când a văzut cum e drumul, s-au certat iar ăia doi l-au omorât, i-au luat maşina şi i-au dat foc”, susţine un localnic. „La Voina (la cabană n.r.) este foarte frumos dar se întâmplă şi lucruri dubioase acolo. Se mai duc drogaţi, proxeneţi, prostituate dintr-alea cu fel de fel de oameni…”, a explicat un om al locului. Din acest motiv, şi anchetatorii au extins cercul de suspecţi şi asupra clienţilor frecvenţi ai cabanei.

Fost militar chimist

Fost cadru militar, Dumitru Gruianu a lucrat la fostul Centru de Instrucţie al Trupelor Chimice, care, în 1991, şi-a schimbat denumirea în Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor de Chimie Militară. Actuala Bază de Instruire pentru Apărare NBC are cel mai important poligon de pregătire şi instruire împotriva atacurilor chimice al Armatei Române. De aici, şi suspiciunea că asasinii au ştiut ce fac când l-au ucis pe fostul cadru militar devenit taximetrist, din anul 2000, conform autorizaţiei 036 primite pentru Dacia Logan cu numărul AG-16-LER pentru  P.F.A (Persoană Fizică Autorizată) Gruianu Dumitru, de la Primăria Câmpulung Muscel.

Familist, cu doi copii

Omul stătea la blocul Turn din Câmpulung Muscel. Era căsătorit şi avea doi fii. "Era un om săritor, un om respectat. Au fost peste o sută de maşini la înmormântare. La mulţi le-a părut rău de el", a povestit unul dintre foştii săi colegi. În momentul în care a fost ucis, avea la el circa 85 de lei şi, din acest motiv, anchetatorii au exclus varianta omorului în scop de jaf. „Cei care l-au sunat să meargă la cabana Voina, clar îl cunoşteau”, susţin unii dintre musceleni. În plus, anchetatorii au fost anunţaţi de lucrătorii deszăpezeau drumul spre  Bughea de Jos, judeţul Argeş, că au găsit urme de sânge, la câţiva kilometri de locul unde a fost descoperită de pompieri maşina incendiată, semn că fostul militar a fost ucis mult mai departe.

Semne de întrebare

Interesant este că, în ciuda distanţei mari dintre locul în care a fost descoperită maşina incendiată a taximetristului, nu au fost găsite urme certe care să îi conducă către cei care l-au ucis. „Vremea nefavorabilă a şters o bună parte din urme”, susţin cei care anchetează. Totuşi, pentru a pleca de la locul faptei până la cel mai apropiat loc de adăpost, e ceva de mers. Iar frigul, ninsoarea şi viscolul nu puteau acoperi şi urmele unde aceştia au ajuns în acea noapte, susţin criminaliştii consultaţi de EVZ. „E clar căci ori au avut complici care i-au transportat de acolo, ori cineva din zonă i-a ascuns şi ştie cine sunt. Aceste lucruri ori se ştiu, ori se află după ce se mai domoleşte vremea când autorii vor ieşi din ascunzătoare”, a concuzionat judiciaristul.

Ne puteți urmări și pe Google News