Experți norvegieni: Autorul masacrului de la Oslo nu e nebun

Experți norvegieni: Autorul masacrului de la Oslo nu e nebun

Psihiatrii închisorii în care a fost ținut atacatorul de la Oslo, Anders Behring Breivik, autorul dublului atentat din 22 iulie 2011, contrazic raportul făcut de experții justiției, conform căruia norvegianul suferă de o boală psihică.

Raportul întocmit de cei doi medici psihiatri numiţi anul trecut de tribunalul din Oslo este contestat de specialiști în boli mentale și de mai mulți avocați care reprezintă familiile victimelor masacrului de la Oslo. Aceștia susțin că Breivik nu este nici psihotic, nici schizofrenic, așa cum se pretinde în raportul dat publicității de cei doi medici, în care susțineau că Breivik trăieşte "în propriul univers imaginar, în care toate gândurile şi actele sale sunt ghidate de iluzii". Concluzia că Breivik este nebun ar veni în sprijinul norvegianului care a ucis 77 de oameni, urmând ca el să fie condamnat pe viaţă într-un ospiciu, scrie ”The Telegraph”. Într-o scrisoare adresată tribunalului, procurorul Sven Holden afirmă că patru medici psihiatri de la închisoarea Ila din Oslo, unde Breivik a fost ținut în detenție înainte de prima sa audiere, l-au informat în acel moment că nu au observat niciun semn că bărbatul ar fi psihotic. ”Închisoarea nu i-a dat niciun fel de medicație lui Breivik și nu a considerat că ar trebui mutat într-un centru special”, a precizat Holden.

Breivik va fi judecat pentru terorism începând din 16 aprilie, indiferent dacă este declarat sănătos mintal sau nu. De evaluarea psihologică depinde, însă, trimiterea lui în ospiciu sau în închisoare. Dacă va fi declarat sănătos, el riscă o pedeapsă de 21 de ani de închisoare. Dacă însă Breivik va fi declarat bolnav, va fi internat într-un spital pentru cel puțin trei ani. Declarându-se cruciat împotriva ”invaziei musulmane” şi a multiculturalismului din Europa, Breivik a recunoscut că este autorul atentatului cu bombă împotriva sediului guvernului norvegian, din 22 iulie, şi al atacului armat împotriva tinerilor laburişti aflați într-o tabără de vară pe Insula Utoeya. Bilanțul dublului său atac a fost de 77 de morți.

Ne puteți urmări și pe Google News