Sindicaliștii care reprezintă personalul tehnic din Tarom au ameninţat, ieri, cu greva la sfârşitul lunii decembrie, principalele motive fiind salariile mici, dar şi orele suplimentare de muncă neplătite. Angajaţii cer o majorare de salariu, dar şi micşorarea orarului de zbor cu o oră. Până în acest moment, şapte sindicate au declanşat conflictul de muncă şi urmează să fie chemate într-o săptămână la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru mediere.
Dacă nu vor ajunge la o înțelegere, angajații amenință cu grevă de avertisment în care două ore avioanele companiei vor rămâne la sol. Mai mult, aceștia susțin că dacă lucrurile nu se vor regla în scurt timp, vor face grevă generală de Crăciun.
Ce spune conducerea
Reprezentanţii Tarom spun că nu va exista un conflict de muncă în companie, deşi sindicatul personalului tehnic a depus un preaviz în acest sens. Cu toate astea, majorările salariale solicitate nu vor putea fi acordate din cauza pierderilor suferite de companie.
„Deocamdată, după părerea mea şi a majorităţii colegilor mei, nu vom avea conflict de muncă. Chiar dacă acest preaviz de conflict de muncă a fost depus la ITM, nu înseamnă că se va dezvolta într-un conflict de muncă”, a declarat Silvia Columb, directorul comercial al Tarom.
Reprezentantul Tarom a explicat că sindicatul personalului tehnic este cel care a deschis conflictul de muncă și nu personalul navigant, respectiv piloții și însoțitorii de zbor, cu care conducerea poartă acum negocieri. Aceștia au declanșat la rândul lor o acțiune de protest în urmă cu câteva luni, refuzând să plece în cursă.