ÎNGROPATE peste 1.800 de ani, în Piramida Kukulkan: TUNELUL ZEILOR din Teotihuacan cuprinde zeci de mii de obiecte-ofrandă | GALERIE FOTO
- Agrama Andreev
- 30 octombrie 2014, 18:49
Arheologii mexicani au prezentat miercuri în faţa presei o serie de descoperiri spectaculoase realizate în "Tunelul zeilor" din oraşul prehispanic Teotihuacan, ce constau în câteva zeci de mii de obiecte-ofrandă, găsite la o adâncime de 18 metri.
Aceste ofrande, îngropate vreme de 1.800 de ani, au fost descoperite la o distanţă de 103 metri de intrarea în tunelul Piramidei Kukulkan, dedicată zeului omonim, cunoscut şi sub denumirea "Şarpele cu pene", descoperit în octombrie 2003, a precizat Sergio Gomez, şeful de proiect al şantierului arheologic.
Printre obiectele recuperate după 11 ani de săpături se află câteva zeci de mii de artefacte din jad, patru statuete remarcabile din piatră verde, zeci de cochilii de mari dimensiuni provenind din Golful Mexic şi din Marea Caraibilor, osemintele unor feline de talie mare, obiecte din lemn şi mii de seminţe de plante.
"Tunelul şi ceramica datează din anii 150-200 e.n., dintr-o epocă în care au fost depuse toate aceste ofrande", a precizat acelaşi arheolog mexican.
Locuitorii din Teotihuacan, un sit aflat pe platoul central din Mexic, la 50 kilometri de Ciudad de Mexico, au săpat un tunel la o adâncime de 15 metri, pentru "a menţine în permanenţă o rezervă de apă, pentru că, potrivit miturilor, lumea din adâncuri are propria sa geografie sacră şi metaforică: râuri, munţi, lacuri şi chiar propriul cer", a explicat Sergio Gomez.
Arheologii au găsit "pereţii şi bolta tunelului acoperite de o pudră provenind dintr-un mineral metalic", obţinută din hematit şi magnetit, fapt ce demonstrează că oamenii acelor vremuri intrau în tunel având torţe în mâini, iar tunelul era luminat ca "un cer cu stele strălucitoare".
Explorarea tunelului, care trebuia să se încheie în acest an, va fi prelungită cu cel puţin un an. Până în prezent, arheologii au degajat aproape o mie de tone de pietre şi pământ.
Sergio Gomez speră că vor descoperi în grotele de la capătul tunelului mormintele demnitarilor din acea epocă.
Cercetătorul mexican speră de asemenea că în acel moment cercetătorii vor putea să înţeleagă mai bine structura de putere şi modul de transmitere al acesteia, care, până în prezent, au rămas un mister pentru istorici.
Teotihuacan - sau "Oraşul Zeilor", în limba nahuatl - a fost una dintre principalele aşezări omeneşti din America Centrală în epoca prehispanică. Originea acestui oraş, inclus în Patrimoniul mondial UNESCO, nu a fost încă elucidată.