Teorie uluitoare: Trăim într-o bula cosmică gigantică de gaz produsă de explozia unei stele antice

Teorie uluitoare: Trăim într-o bula cosmică gigantică de gaz produsă de explozia unei stele antice

O echipă de cercetători de la Universitatea Miami susţine că întregul nostru sistem solar se află într-o imensă bulă de gaz, care s-a format în urma exploziei unor supernove.

Teoria lor a fost publicată recent în revista Nature, dar ideea este mai veche, din anii 1980. Atunci, astronomii au observat că spaţiul cosmic din sistemul nostru solar pare să fie ca o gaură aproape complet goală, detectând foarte puţini atomi, deşi între planete nu este vid, ci există gaze şi praf, conform Descoperă.ro.

În acelaşi timp, ei au remarcat prezenţa radiaţiei cu raze X în afara atmosferei planetei.

Analize recente, realizate acum 2 ani, de cercetătorii de la Universitatea Miami, au arătat că doar 40% din această radiaţie de fundal provine din interiorul sistemului nostru solar, restul fiind emanat de pereţii uriaşei bule în care trăim.

Practic, este vorba de o bulă sub formă de alună, cu o lungime impresionantă: 300 de ani-lumină.

Pereţii bulei sunt formaţi din gaz fierbinte, care are aproximativ un milion de grade.

Acest gaz este o rămăşiţă a exploziei unor supernove, care sunt cele mai puternice emisii de energie din univers. Ele au loc atunci când o stea mare explodează şi aruncă în spaţiu mai multă energie decât poate da Soarele nostru într-un milion de ani.

O asemenea explozie este vizibilă în întreaga galaxie, iar în urmă cu 10 milioane de ani au avut loc mai multe asemenea supernove, destul de aproape de sistemul nostru solar.

Sursa: CNN

Ne puteți urmări și pe Google News